Hidrolog Janez Polajnar: Največ težav pričakujemo na sotočju Save in Krke

Slovenija 05. Avg 202309:46 > 11:03 0 komentarjev
N1

S silovitimi poplavami oziroma njihovimi posledicami se še vedno bori dobršen del Slovenije. Povodenj, kot je prizadela Slovenijo, se ponovi vsakih 500 oziroma 1.000 let, ponekod so se zgodili "katastrofalni in izjemni dogodki", je povedala Neža Kodre z direkcije za vode. Kje je bilo stanje dramatično, kje so razmere najbolj kritične in kaj pričakovati?

Slovenija ostaja v primežu katastrofalnih poplav, številne težave so povzročili tudi plazovi. Črna na Koroškem, Ljubno in Luče, denimo, še naprej ostajajo odrezani od sveta, na jugu oziroma jugovzhodu Slovenije pa veliko pozornost namenjajo Savi in Krki, ki še naraščata.

Razmere v Celju, kjer je v petek z večjimi poplavami grozila narasla Savinja, se medtem umirjajo.

Agencija RS za okolje (Arso) je za dobršen del Slovenije včeraj izdala rdeče opozorilo, ki pa ga je že zmanjšala.

Gregorčič z dokaj dobrimi novicami

“Prinašam dokaj dobre novice, vremenska situacija se počasi umirja,” je povedal meteorolog Brane Gregorčič. Včeraj so v 12 urah namerili med 30 in 90 litrov dežja na kvadratni meter, v minuli noči pa so ga namerili od 20 do 50. Jutri je sicer pričakovati nevihte, ki pa naj ne bi prinesle večjih težav.

Kakšne so razmere na slovenskih rekah?

Številne reke po Sloveniji so še vedno razlite, je povedal hidrolog Janez Polajnar. “Se pa razmere ne poslabšujejo več tako drastično, kot so se včeraj. Nočno deževje je sicer prispevalo k temu, da so reke dodatno nekoliko porasle v osrednji, zahodni in severni Sloveniji, poslabšujejo se razmere na spodnjem toku reke Save,” je dodal.

REKA SAVA: Pretok Save v spodnjem toku trenutno znaša 1.600 kubičnih metrov na sekundo. Ta pretok naj bi se ohranjal oziroma naj bi se čez dan še povečal.

REKA KRKA: Največ težav pričakujejo na sotočju Save in Krke, saj Krka zaradi velikega pretoka Save ne bo mogla normalno odtekati, je pojasnil Janez Polajnar.

REKA SAVINJA: Savinja se po Polajnerjevih besedah še vedno razliva in poplavlja, vendar ne narašča več.

REKA DRAVA: Drava še vedno poplavlja, a je njen pretok stabilen, uravnan, je povedal Polajnar.

REKA MURA: Mura je zelo polna, njen pretok je okrog 1.300 kubičnih metrov na sekundo, vendar se ne razliva. Na Muri bodo, tako Neža Kodre z direkcije za vode, danes aktivirali še suhe zadrževalnike (tako na madžarski in slovenski strani). Voda je namreč prišla tik do roba, so pa ponoči utrjevali zapise z dodatnimi vrečami.

V drugih delih države medtem pričakujejo “postopno izboljšanje hidroloških razmer,” je še povedal Janez Polajnar.  

Kje je bilo najbolj kritično?

Na območjih, kjer voda sicer upada, je bilo najbolj kritično na območju spodnjesavinjske in zgornjesavinjske doline, kjer predvidevajo, da je prišlo do “res katastrofalnih in izjemnih dogodkov. Enako velja za Koroško, Črno na Koroškem,” je dejala Neža Kodre. “Govora je o 500 oziroma 1.000-letni povratni dobi.”

Katastrofalni dogodki, ki so se jih bali na območju Celja, se niso zgodili. Je pa bilo po besedah Neže Kodre dramatično v Laškem, Žalcu, Braslovčah, kjer še ni protipoplavne zaščite.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!