Skupina vojakov s helikopterjem vendarle dosegla izolirano Črno na Koroškem

Slovenija 05. Avg 202308:08 > 12:55
Slovenska vojska je s helikopterjem dosegla Črno na Koroškem
Posadke helikopterjev SV iz poplavljenega območja prepeljale nosečnico v oskrbo, poletele so na območje Črne na Koroškem za zagotovitev prevoza živil, goriva ter drugih sredstev.

Poplave so ohromile vso Koroško, kjer še vedno grozijo narasle vode, zalivata pa tudi podtalnica in meteorna voda. Zaradi plazov gasilci oziroma reševalne službe marsikje ne morejo priti do ljudi. Vseeno pa zdaj prihajajo še spodbudne novice, saj je Slovenska vojska s helikopterjem vendarle dosegla Črno na Koroškem, ki je že dva dni odrezana od sveta.

Tudi Koroška ostaja v primežu zelo zaostrenih razmer, številna naselja so tako pod vodo že več kot 24 ur. Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je za N1 zaskrbljeno povedala, da ni niti telefonskega signala, zato ljudje ne vedo, kaj je z njihovimi svojci.

Na težave je opozorila tudi nekdanja vrhunska smučarka Tina Maze.

Noč na Koroškem je bila sicer bolj mirna od napovedi, pa vendar burna, saj še vedno grozijo narasle vode, zalivata pa tudi podtalnica in meteorna voda. Velika težava so tudi plazovi, zaradi katerih se gasilci oziroma reševalne službe marsikje ne morejo prebiti do ljudi.

Ob 8.26 je slovenjgraški regijski center za obveščanje v občini Prevalje zaradi narasle reke Meže in poplavljanja sprožil sireno javnega alarmiranja. Prebivalce na ogroženih območjih pozivajo, da poskrbijo za lastno varnost.

Deli Koroške so povsem odrezani od sveta
Deli Koroške so povsem odrezani od sveta. Fotografija je nastala danes v občini Slovenj Gradec. Foto: Mestna občina Slovenj Gradec/FACEBOOK

Prizadeta je praktično vsa regija, najbolj pa Mežiška in Mislinjska dolina skupaj z Dravogradom. V Dravski dolini je medtem po sedanjih podatkih največ težav zaradi zemeljskih plazov in zalitih objektov na območju občin Vuzenica in Podvelka, ni pa tako hudih poškodb infrastrukture kot na najbolj prizadetih območjih.

Slovenska vojska dosegla izolirano Črno

V Mežiški dolini in tudi drugod po Koroški je poškodovanih veliko mostov in cest, prekinjena je dobava elektrike in vode, marsikje ni telefonskih povezav.

Črna na Koroškem je po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana popolnoma odrezana od sveta. “Variante, kako ‘po tleh’ priti do tamkajšnjega območja, še nismo našli,” je poudaril, zato bodo kruh in druge nujne življenjske potrebščine v Črno dostavili po zraku.

V Črno je zdaj s helikopterjem vendarle prispelo približno 30 vojakov. Iz Slovenske vojske so sporočili, da so njihove posadke poletele na območje Črne na Koroškem za zagotovitev prevoza živil, goriva ter drugih sredstev, prav tako pa iz neimenovanega poplavljenega območja v oskrbo prepeljale nosečnico. Že včeraj so delovali na območju Škofje Loke, Slovenj Gradca, Ljubnega, Dravograda in Prevalj, so še zapisali na družbenem omrežju X.

Na pomoč na Koroško je že včeraj prišlo 120 gasilcev iz Pomurja. Še 180 jih pričakujejo danes, dodatnih 60 jih bo prišlo tudi iz Dolenjske.

Vodja koroške uprave za zaščito in reševanje Alan Matijevič je za Radio Slovenija danes zjutraj povedal, da so v stiku z vodstvom, ki skrbi za ceste, tako pa dobivajo povratne informacije, kdaj bi se lahko te odprle: “Pričakujemo dodatno pomoč gasilcev z dolenjske regije in jih moramo nekje usmeriti, kam naj pridejo. Seveda bo pa danes ena izmed prioritet čim prej priti do občine Črna. Najti pot do njih, ker jim že primanjkuje hrane, vode in goriva za agregate.”

Brez goriva so tam ostajale tudi reševalne službe in gasilci, ki imajo radijske zveze ravno na agregate. Tja želijo spraviti še pomoč v moštvu, tehniki, pa tudi hrano in vodo, marsikje v regiji namreč ni pitne vode.

“S Črno na Koroškem imamo še vedno povezavo samo prek regijskega centra za obveščanje z gasilci v gasilskem domu, vse ostale zveze ne delujejo, tako da tudi ne poznamo razsežnosti nesreče v občini,” je razmere še opisal Matijevič.

Narava se je sicer nad tem območjem znesla že pred dvema tednoma, ko je neurje pustošilo na Koroškem. Zaradi podrtih dreves je bilo takrat zaprtih več lokalnih cest, številni so ostali brez elektrike, ponekod je veter poškodoval tudi strehe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.