Meteorolog: Letošnji september bo med najbolj namočenimi od začetka meritev

Slovenija 26. Sep 202217:36 > 22:30 0 komentarjev
September padavine
Twitter: Arso vreme

Močno deževje je povzročilo poplavljanje meteornih vod in porast nekaterih vodotokov, predvsem rek Vipava in Logaščica, ki sta tudi poplavljali. Veter je podrl več dreves zaradi razmočenega terena, meteorna voda pa je zalivala kleti. Po pojasnilih meteorologa Blaža Štera pa kaže, da bo tudi v tem tednu padla večja količina dežja. "Letošnji september bo med najbolj namočenimi od začetka meritev," je zapisal na Twitterju.

Po podatkih agencije za okolje (Arso) je nevihtna celica, ki je na Kobariškem povzročila naliv, prehodno oslabela in se nato spet okrepila med Bohinjem in Kranjem ter Škofjo Loko. Radarski odboj je napovedoval tudi možnost toče in krajših nalivov. Kot so poročali na Facebook strani Neurje.si, je v Lescah, Kobaridu, Podbrdu, Bohinju in v Tržiču ob nevihti padala sodra.

Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, so največ dogodkov zabeležili v občinah Vipava, Ajdovščina, Kranj, Ljubljana in Vrhnika. Na delu so bile štiri poklicne gasilske enote in 18 prostovoljnih gasilskih društev. Gasilci so črpali meteorno vodo iz objektov, zaščitili nekatere objekte s protipoplavnimi vrečami in odstranjevali podrta drevesa. Na cesto Bled-Bohinj in na železniško progo Jesenice Bohinjska Bistrica pri naselju Nomenj so se zvalile večje skale in onemogočile promet.

Popoldne pa je deževje povzročalo težave na območju Gorenjske, predvsem v okolici Tržiča. V Bistrici pri Tržiču je meteorna voda zalila kletne prostore osnovne šole, industrijsko halo in gostinski lokal. Gasilci so meteorno vodo črpali tudi iz trgovine v Škofji Loki.

Opozorila pred naraščanjem rek

Reke Vipava, Logaščica in Ljubljanica imajo velike pretoke in se razlivajo. Velike pretoke imajo tudi reke na severnem Primorskem, v osrednji Sloveniji in na Celjskem. Pretoki rek v preostalem delu države so povečini srednji, na Dolenjskem in v Pomurju pa mali. Danes bodo Vipava in Ljubljanica ter reke na Notranjskem ohranjale velike pretoke. Sava in Savinja v spodnjem toku, Krka, Kolpa, Rižana in Mura bodo naraščale. Vodnatost rek v večjem delu države bo nespremenjena, je objavila Agencija RS za okolje.

Ponoči lahko Vipava s pritoki ponovno naraste in se razlije na izpostavljenih območjih. V torek bodo reke v zahodni in osrednji Sloveniji ohranjale veliko vodnatost, do velikih pretokov lahko narastejo tudi reke v severni Sloveniji. Ob močnejših padavinah lahko v zahodni in na širšem območju osrednje Slovenije hitro narastejo hudourniški vodotoki. Možne bodo tudi poplave meteornih in zalednih voda. Drugje bodo pretoki rek srednji, v Prekmurju pa mali. V sredo bodo reke prehodno upadale, v naslednjih dneh pa pričakujejo ponovno povečanje vodnatosti rek.

Letošnji september med najbolj namočenimi do sedaj

Padavin pa, kot kaže, še ne bo konec. Kot je na Twitterju zapisal meteorolog agencije za okolje Blaž Šter, bo v tem tednu padla večja količina dežja. “Letošnji september bo med najbolj namočenimi od začetka meritev,” je zapisal.

Ponoči se bodo padavine na zahodu krepile in postopno širile v notranjost Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte, pa kažejo vremenske napovedi agencije za okolje. V torek bo oblačno in deževno, popoldne bo zapihal veter severnih smeri, zvečer na Primorskem prehodno šibka burja. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju okoli 15, najvišje dnevne od 15 do 19, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

V sredo bo sprva delno jasno, po nižinah bo dopoldne precej nizke oblačnosti. Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribih na zahodu bo občasno deževalo. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter. V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni polovici Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!