Slovenski gasilci makedonskim kolegom darovali zaščitno opremo

Slovenija 15. Avg 202112:00 > 16. Avg 2021 09:46 0 komentarjev
Gasilci
Facebook stran PGD Tolmin.

Slovenski gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin so pred odhodom domov z misije v Severni Makedoniji, kjer so sodelovali v intervenciji gašenja gozdnih požarov, poskrbeli za res lepo gesto. Makedonskim kolegom so namreč darovali več kompletov gasilske opreme.

Kot je za N1 povedal Luka Makuc, poveljnik PGD Tolmin, so v intervenciji gašenja požarov v Severni Makedoniji na območju Berovo sodelovali štirje njihovi gasilci. V prvi izmenjavi dva, ki sta v misiji sodelovala osem dni, nato še dva. Ker so s terena prihajale informacije, da je opremljenost makedonskih gasilcev slaba, so se odločili pomagati.

“Preden smo izvedli menjavo ekip, se je med člani porodila ideja, da bi starejšo opremo, ki je zaradi slovenskih predpisov in standardov ne uporabljamo več, darovali makedonskim gasilcem,” je pojasnil Makuc. Kot je dodal poveljnik, so darovali sedem kompletov zaščitnih oblek za požare. “Ker te opreme, kot omenjeno, ne uporabljamo, je še toliko bolje, če prav pride njim,” je izpostavil.

Gasilci, ki so v misiji v Severni Makedoniji sodelovali v okviru druge odprave, so že na poti domov. Na sinočnji povorki gasilskih vozil so tamkajšnji prebivalci ob glasbeni spremljavi s ploskanjem izkazali svojo hvaležnost za pomoč pri gašenju požarov, ki so zdaj pod nadzorom. Gasilcem se je zahvalil tudi župan mesta Zvonko Pekevski.

Sprejem, ki smo ga doživeli v ??Severni Makedoniji kot zahvala za delo, ki smo ga opravili v dobrem tednu, da smo ustavili požare.? Solidarnost ne pozna meja…??‍??????

Posted by Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje on Saturday, August 14, 2021

 

Kot nam je še povedal poveljnik Luka Makuc, je bila misija v Severni Makedoniji za njihove gasilce precej zahtevna. “Požari na tem območju so drugačni kot pri nas. Tudi teren ni isti. Pogoji so bili težki, tudi zaradi vremenskih razmer in rastlinstva. Plameni so bili v obsegu petdesetih metrov višine, kar je za nas nepredstavljivo,” je še dodal za N1.

Spomnimo sicer, da so obsežni gozdni požari Severno Makedonijo zajeli na začetku avgusta. Država je Slovenijo za pomoč zaprosila v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Na terenu sta sodelovali dve ekipi slovenskih gasilcev. Prva ekipa se je z enotedenske intervencije v Makedoniji vrnila 12. avgusta. Druga odprava pa naj bi v Slovenijo prispela predvidoma danes v popoldanskih urah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!