Slovenski jezuiti za nov kanonski postopek proti Rupniku

Slovenija 22. Dec 202210:32 0 komentarjev
Marko Rupnik
Peter Kostrun/BOBO

Slovenski jezuiti se strinjajo, da bi proti patru Marku Rupniku ponovno odprli kanonski postopek. Ob tem so znova pozvali, da se vsakršno neustrezno obnašanje ali spolni napad prijavi ustreznim organom.

V slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic. Slovenski jezuiti so za STA še sporočili, da niso prejeli še nobene prijave, in poudarili, da stojijo na strani žrtev zlorab.

V posebni izjavi Slovenske province Družbe Jezusove v primeru Rupnik, objavljeni v nedeljo na spletni strani jezuitov v Sloveniji, so vse, ki so sedaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev, pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje [email protected].

Če bi opazili, da je prišlo do neustreznega spolnega obnašanja, spolnega napada ali kateregakoli drugega kaznivega dejanja zoper otroka ali ranljivo odraslo osebo, pa očividce in žrtve pozivajo naj svoje opažanje nemudoma posredujejo vodji apostolata, jezuitskemu delegatu za varovanje, jezuitskemu predstojniku ali kateremukoli drugemu ustreznemu organu, vključno s policijo.

Marku Ivanu Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, pa so ukrep ekskomunikacije kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Dve leti po tem mu je Vatikan zaradi obtožb o zlorabah duhovnic prepovedal opravljati nekatere dejavnosti. Ti ukrepi ostajajo v veljavi, zaradi zastaranja zadeve pa ni bilo kazenskega pregona.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!