Slovenski zapori tudi lani prezasedeni

Slovenija 17. Jul 202317:25 0 komentarjev
zapor
PROFIMEDIA

Tudi v letu 2022 se je Slovenija soočala s prezasedenostjo zaporov. Povprečna skupna zasedenost vseh kapacitet je bila namreč 106,8 odstotka, trenutno pa je v zaporih in v prevzgojnem domu zaprtih 1.500 oseb, kar predstavlja 110,1-odstotno zasedenost vseh prostorskih zmogljivosti.

Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Bojan Majcen je ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan predal poročilo za leto 2022. Ob tem je predstavil nekatere ključne podatke za preteklo leto in aktualne razmere v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu. Majcen je izpostavil, da so bile v celotnem letu 2022 v okviru URSIKS v povprečju zaprte 1.402 osebe, kar je za 9,2 odstotka več kot v prejšnjem letu. “Gre za porast, ki je v največji meri posledica pojemanja epidemije covida-19 ter prenehanja ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, ki so začasno znižali število zaprtih oseb,” so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Trenutno je v slovenskih zaporih in v prevzgojnem domu zaprtih 1.500 oseb, kar predstavlja 110,1-odstotno zasedenost vseh prostorskih zmogljivosti. Nedavno je sicer Svet Evrope objavil poročilo o stanju v zaporih v 46 državah članicah za leto 2021. Iz poročila izhaja, da je populacija zaprtih v Sloveniji v tem obdobju porasla za 23 odstotkov, še vedno pa se Slovenija uvršča med države z nizko stopnjo števila zaprtih na 100.000 prebivalcev: povprečna stopnja števila zaprtih v okviru Sveta Evrope je 104, v Sloveniji pa 66.

Kljub temu smo se v Sloveniji tudi v preteklem letu soočali s prezasedenostjo zaporov: povprečna skupna zasedenost vseh kapacitet je bila 106,8 odstotka. Generalni direktor in ministrica sta se v okviru tega izziva strinjala, da je bil lani na področju reševanja prostorske problematike prezasedenih moških zaporov storjen pomemben premik z odkritjem temeljnega kamna za novogradnjo Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana v Dobrunjah.

Bojan Majcen, Dominika Švarc Pipan
Spletna stran Gov.si

Majcen in ministrica Švarc Pipan, so dodali v sporočilu ministrstva, sta se ob predaji letnega poročila dotaknila tudi kadrovskih razmer. Na zadnji dan lanskega leta je bilo v URSIKS zaposlenih za nedoločen čas 926 javnih uslužbencev, se pa uprava kljub 58 novim zaposlitvam v preteklem letu še vedno sooča s pomanjkanjem kadra, predvsem pravosodnih policistov. Uprava si skupaj z ministrstvom prizadeva za različne rešitve, ki bodo izboljšale položaj zaposlenih, tudi krepitev promocijskih aktivnosti poklica pravosodni policist, so navedli.

Majcen je ob srečanju izpostavil tudi nekatere pomembnejše projekte, ki so v zaporih potekali v lanskem letu. URSIKS je tako lani nadaljeval z izvajanjem projekta Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb, v okviru katerega se obsojencem omogoča, da brezplačno pridobijo formalno izobrazbo za različne stopnje šolske izobrazbe ter znanja, spretnosti in veščine za poklice, ki omogočajo zaposlitev po odpustu. Od začetka izvajanja projekta do konca leta 2022 je bilo v programe vključenih že 1.832 obsojencev, in sicer 815 v delovno terapijo, ob čemer so šteti tudi priporniki, 241 v izobraževalne programe in 776 v usposabljanja za delo v okviru nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

Bojan Majcen, Dominika Švarc Pipan
Spletna stran Gov.si

Lani se je med drugim nadaljeval tudi projekt Sveta Evrope in Evropske komisije Izboljšanje mladoletniškega kazenskega sistema in okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja. Projekt bo zaključen do konca tega leta, v njegovem sklopu pa je URSIKS pripravil orodje za oceno tveganj in potreb za zaprte osebe, ki bo predstavljalo izhodišče za pripravo osebnega načrta oziroma gre za pripomoček, ki olajša diagnostiko in spremljanje zaprte osebe med prestajanjem kazni zapora, so med drugim navedli na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!