Slovensko podjetje naj bi bilo vpleteno v zlorabo bangladeških delavcev

Slovenija 15. Jun 202216:57 > 18:42 4 komentarji
Bangladeš
PROFIMEDIA

V Levici po razkritju zlorab tujih delavcev napovedujejo, da bodo področju uvožene delovne sile posvetili posebno pozornost. Teden po odkritju zlorab delavcev v podjetjih v Kozini so namreč v javnost prišle fotografije novih zlorab, v katere naj bi bilo domnevno vpleteno tudi slovensko avtoprevozniško podjetje. Ministrstvo je o zadevi obveščeno.

Kot so danes sporočili iz Levice, so “šokirani nad fotografijo skupine bangladeških iskalcev dela, ki so jih posedli na tla ter jim kot nekakšni živini okrog vratu obesili liste z osebnimi podatki”. Po navedbah medijev naj bi bilo v tovrstno početje domnevno vpleteno tudi slovensko avtoprevozniško podjetje.

Ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, je o zadevi že obveščeno in pridobiva natančne informacije, pravijo v Levici. Kot dodajajo, je fotografija vnovična demonstracija izkoriščevalskega odnosa do delavcev, še posebej delavcev migrantov, ki prihajajo na delo v Slovenijo.

“Izkoriščanje le-teh se ne zaustavi zgolj pri nizkih plačah, poraznih pogojih dela in nevzdržnih bivanjskih razmerah, ampak žali tudi najbolj osnovno človeško dostojanstvo,” izpostavljajo v Levici. Delavska svetovalnica je prejšnji teden s pomočjo medijev razkrila hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea iz Kozine, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja. Odgovorni v podjetjih so sicer kršitve zanikali.

V četrtek sta bili podjetji deležni več inšpekcijskih nadzorov. Inšpektorji s področja delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu so že ugotovili, da tuji posrednik delovne sile, s katerim sodelujeta, ni vpisan v register agencij za posredovanje delovne sile, zato so jima prepovedali opravljanje dela s temi delavci. Podjetjema so izrekli tudi prepoved opravljanja dela na nekaterih strojih do pridobitve ustreznih dokazil o varnosti.

Odzvali so se tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na Twitterju so zapisali, da zgroženo spremljajo vest o bangladeških delavcih, ki so jih posedli na tla “in jim kot živini okrog vratu obesili papir s podatki. Ponavljanje prizorov nečloveškega ravnanja z delavci nas opominja, da pri izkoriščanju ne gre za anomalijo, ampak za sistemsko prakso v kapitalizmu”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje