Snežni plaz na Norveškem zajel skupino slovenskih turistov, eden je umrl

Snežni plaz norveška
Profimedia

Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo informacijo, da je ena od štirih žrtev snežnih plazov, ki so se v petek sprožili na severu Norveške, iz Slovenije.

Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov. Snežni plaz na območju Storsletta je zajel skupino šestih slovenskih smučarjev, pri čemer je bil za enega usoden. Po poročanju norveške policije gre za 40-letnega moškega.

Smrt slovenskega turista so potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Družini in svojcem preminulega so izrekli sožalje.

V Lyngenu pa je snežni plaz zajel skupino petih Italijanov. En član skupine je umrl, dva sta bila poškodovana, poroča Euronews.

Še dve trupli so našli na otoku Reinoya, kjer je plaz odnesel v morje hišo in hlev s 140 kozami. O žrtvah so poročali še iz občin Nordreisa in Lyngen. Premier Jonas Gahr Store je smrti opisal kot “tragičen začetek velike noči”.

V tem letnem času se na Norveškem skoraj vsak dan sprožajo snežni plazovi. Ti po ocenah strokovnjakov ogrožajo sedem odstotkov ozemlja države. V petek so oblasti zaradi velike nevarnosti snežnih plazov evakuirale več manjših mest v regiji Troms, saj so meteorologi napovedovali snežna neurja in močan veter. Na tem območju sta se danes sprožila dva nova snežna plazova.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.