Sodba je pravnomočna: nekdanji ljutomerski župnik je kriv spolnega nadlegovanja

Slovenija 22. Nov 202210:53 0 komentarjev
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, Višje sodišče v Mariboru pa je sodbo potrdilo, so sporočili iz Škofije Murska Sobota.

Kot so zapisali, je bil duhovnik za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta. Kakšno kazen je dobil Andrej Zrim, na škofiji niso navedli, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani, so sporočili.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti so za STA dodatno pojasnili, da je bila Zrimu za tri očitana kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja izrečena enotna kazen eno leto in osem mesecev zapora, s preizkusno dobo treh let. Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo do danes ni bila vložena in ne napovedana.

Po pisanju Dnevnika so sojenje Zrimu na murskosoboškem sodišču začeli septembra lani. Obtožen je bil spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, oziroma spolnega nadlegovanja ministrantk in mladoletnic pri verouku.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, nato ga je obsodilo še cerkveno sodišče. Kot so decembra 2019 zapisali v oznanilih na spletni strani omenjene župnije, so bili Zrimu v obsodbi izrečeni določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!