Sodišče EU: Ljubljanska kanalizacija v nasprotju z evropsko zakonodajo

Slovenija 30. Nov 202315:12 11 komentarjev
Gradbišče kanala C0
Gradbišče kanala C0. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode v Ljubljani je v nasprotju z evropsko zakonodajo, ugotavlja Sodišče EU. Slovenija namerava kršitve odpraviti v okviru projekta, katerega del je sporni kanal C0. Pri njegovi gradnji pa se zapleta, saj je ogrožena varnost pitne vode.  

Tožbo je leta 2017 vložila Evropska komisija in sodišče je zdaj presodilo, da sistem zbiranja komunalne odpadne vode ni ustrezen.

Sodišče EU je sodbo objavilo v sredo. Kot piše v njej, Slovenija ni izpolnila zahtev iz evropske direktive o čiščenju komunalne odpadne vode, s tem ko za aglomeracijo Ljubljana ni poskrbela, da se komunalna odpadna voda, ki vstopa v kanalizacijske sisteme, pred izpustom obdela v sekundarnem postopku čiščenja ali primerljivem postopku. Poleg tega ni poskrbela, da se izpusti iz komunalnih čistilnih naprav ustrezno spremljajo.

V skladu z direktivo morajo države članice zagotoviti, da mestne aglomeracije pravilno zbirajo in čistijo svojo odpadno vodo ter tako odpravijo ali zmanjšajo vse njene neželene učinke. Po mnenju Evropske komisije teh zahtev ne izpolnjujejo štiri slovenske aglomeracije z več kot 10.000 prebivalci – poleg Ljubljane še Trbovlje, Kočevje in Tržič. Glede Kočevja, Trbovelj, Tržiča in Ptuja je komisija pred sodiščem zatrjevala še nekatere druge kršitve.

Sodišče je tožbo komisije za upravičeno ugotovilo le v primeru Ljubljane. V preostalem delu jo je razglasilo za nedopustno in jo zavrnilo.

Kako je sodišče utemeljilo svojo odločitev?

Glede aglomeracije Ljubljana je zapisalo, da je neizpolnitev obveznosti iz direktive dokazana. Ob tem je spomnilo, da Slovenija tega med predhodnim postopkom ni izpodbijala, kršitve direktive pa da je pojasnjevala s pomanjkanjem infrastrukture.

Slovenija naj bi kršitve odpravila v okviru izvedbe projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljansko polje, ki pa ni bil dokončan v roku, kot ga je določila Evropska komisija, je zapisalo sodišče.

Projekt v vrednosti 111 milijonov evrov, za katerega je Slovenija prejela tudi evropska sredstva, bi moral biti končan do leta 2021. Del tega projekta je tudi izgradnja povezovalnega kanala C0, ki bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo. A pri gradnji se zapleta, saj naj bi bil sporen z vidika zaščite pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje