Sodišče ugotovilo delno učinkovitost ministrstev med letoma 2018 in 2021

Slovenija 28. Nov 202214:41 0 komentarjev
Petar Peric/Bobo

Po mnenju računskega sodišča so bili dve pristojni ministrstvi in tri institucije v obdobju med letoma 2018 in 2021 delno učinkoviti na področju vseživljenjskega učenja. Zaposleni v Sloveniji imajo slabše in manj vzpodbudne okoliščine za ohranjanje in razvoj spretnosti, kot je to značilno za večino evropskih držav, so zapisali v reviziji.

Računsko sodišče je preverjalo, ali so bili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Andragoški center RS, Center RS za poklicno izobraževanje in zavod za šolstvo učinkoviti pri izvajanju aktivnosti na področju vseživljenjskega učenja, s poudarkom na odraslih.

Zadnja desetletja v državah EU namreč ustvarjajo vse večje potrebe po novih znanjih in spretnostih za življenje in delo. Zato je država leta 2017 v Strategiji razvoja Slovenije 2030 to izpostavila kot osrednjo strateškorazvojno usmeritev, so zapisali v reviziji.

Ker je proces staranja v Sloveniji intenzivnejši kot v drugih državah EU, bi morala država izobraževanju starejših nameniti še toliko več pozornosti. Raziskave so nadalje pokazal, da ima kar tretjina oseb med 16. in 65. letom starosti tako nizko raven besedilnih in matematičnih spretnosti, da jih to ovira pri delu in vključevanju v družbo. 40 odstotkov tega prebivalstva pa ima zelo šibke sposobnosti reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih, so spomnili na Računskem sodišču.

Ključen dokument za to področje je bila resolucija o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v RS za obdobje 2013-2020. Glede tega sta obe ministrstvi sprejeli odločitev, da bosta te aktivnosti financirali pretežno iz evropskih sredstev, zato ni bilo zagotovljene proračunske stalnosti in gotovosti pri izvajanju programov in aktivnosti. V tem obdobju je andragoški center pripravil le eno poročilo o uresničevanju resolucije. Poročanja o letnih programih izobraževanja odraslih so bila medtem metodološko nedorečena in med leti neprimerljiva, so zapisali.

Računsko sodišče je od ministrstva za izobraževanje zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati izvedbo popravljalnih ukrepov za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti, med drugim v smeri dolgoročne ureditve pridobivanja in zbiranja potrebnih statističnih podatkov, ki bodo omogočali poročanje o uresničevanju izobraževanja odraslih.

Ob tem so vsem omenjenim institucijam podali še priporočila za izboljšanje poslovanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!