Sodniki vlagajo odškodninske zahtevke zaradi plač, napovedujejo novo stavko

Slovenija 16. Feb 202414:41 3 komentarji
Vrhovno sodišče
Foto: Tina Kosec/BOBO

Sodniki in tožilci so se znova sestali z ministrstvom za javno upravo, a pogovori niso prinesli rezultatov na področju plač. S sestankom niso zadovoljni, napovedujejo nove stavkovne aktivnosti in zahtevajo takojšnjo uskladitev v skladu z ustavno odločbo. Nekateri sodniki so zaradi prikrajšanja pri plačah začeli vlagati odškodninske zahtevke.

Sodniki in tožilci se po današnjem sestanku na ministrstvu za javno upravo sprašujejo, čemu je bil sploh namenjen. Kot so namreč sporočili po koncu, jim pristojni minister Franc Props na njem ni predstavil nobene nove konkretne rešitve. Nad sestankom so bili razočarani.

“Predvidevali smo, da se na sestanku ne bomo dogovorili nič posebnega in da ne bomo izvedeli ničesar novega. Vsa ta naša predvidevanja so se tudi uresničila,” je po sestanku poudaril podpredsednik Slovenskega sodniškega društva in vodja pogajalske posvetovalne skupine Andrej Ekart.

Po Ekartovih pojasnilih je minister Props na sestanku ponovil že znana stališča, da bodo plače sodnikov reševali skupaj s plačami v javnem sektorju, s čimer pa se sodniki ne strinjajo. Zato bodo nadaljevali protestne aktivnosti, konec februarja bodo s situacijo seznanili tudi predstavnike Evropske komisije.

Sodniki vztrajajo pri takojšnji uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, pa tudi pri tem, da je treba to vprašanje reševati ločeno od pogajanj o reformi plačnega sistema v javnem sektorju.

“To sta dve popolnoma različni stvari in naša zahteva je, da se najprej uresniči odločba ustavnega sodišča, šele nato pa naj se spremeni plačni sistem v javnem sektorju,” je poudaril Ekart.

Sodniki vlagajo odškodninske zahtevke zaradi prikrajšanja pri plačah

Povedal je tudi, da so nekateri sodniki na državno odvetništvo že vložili odškodninske zahtevke zaradi prikrajšanja pri plačah iz naslova neustavnosti pri sodniških plačah. “V prihodnjih mesecih pričakujemo masovno vlaganje zahtevkov,” je izpostavil.

Sodišče
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Nad današnjim sestankom so razočarani tudi tožilci, ki so ta teden sprejeli sklep o novi enodnevni stavki. Ta bo 14. marca, s čimer so že seznanili vlado, ministrstvi za pravosodje in javno upravo, Državnotožilski svet in vrhovno državno tožilstvo je povedala vodja stavkovnega odbora tožilcev in okrožna državna tožilka Barbara Prevolšek Rajić. Tudi tožilci pričakujejo takojšnjo izpolnitev odločbe ustavnega sodišča, s čimer so danes ponovno seznanili ministra Propsa.

“Rok za uresničitev ustavne odločbe se je iztekel 3. januarja, kar sta vlada in državni zbor vedela že od prvega junija lani, ko je bila ustavna odločba sprejeta. Vsakršno sprenevedanje o tem, da ta rešitev še ni uresničena, je po naši oceni zgolj zavlačevanje,” je po sestanku poudarila vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline.

MJU: Pogovori potekajo

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da skupaj z vlado vlagajo vsa prizadevanja v celovito ureditev plač v javnem sektorju ter vzpostavitev pravičnih plačnih razmerij.

“Pogajanja s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah potekajo. V kontekstu odprave nesorazmerij v osnovnih plačah so potekala tudi ločena usklajevanja s predstavniki funkcionarjev, vključno s predstavniki sodnikov in tožilcev, ki se bodo v okviru odprave plačnih nesorazmerij in prenove plačnega sistema nadaljevala tudi v prihodnje,” so sporočili z ministrstva.

Današnjega sestanka so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za pravosodje, Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta in Društva državnih tožilcev Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje