Sojenje v zadevi Kavaški klan: priča obrambe zanikala navedbe glavnega skesanca

Slovenija 12. Apr 202317:02 1 komentar
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Nadaljevalo se je sojenje v primeru Kavaški klan, priča obrambe Uroš Inglič je zanikal trditve glavnega skesanca in ga povezal z domnevno vodjo slovenske celice klana Klemnom Kadivcem.

V zadevi Kavaški klan je danes pričal Uroš Inglič, ki trdi, da je seznanil in povezal glavnega skesanca v tej zadevi Darka Nevzatovića in domnevnega vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca. Inglič je sodišču povedal, da trditve glavnega skesanca ne držijo, poudaril je tudi, da ima z Nevzatovićem slabe izkušnje.

Darko Nevzatović, ki je eden od treh skesancev v zadevi Kavaški Klan in ima status zaščitene priče, je v zaslišanju med sodno preiskavo in pred preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada povedal, da ga je z domnevnim vodjem slovenske celice Kavaškega klana Klemnom Kadivcem povezal Uroš Inglič, in sicer s ponudbo, da bi za Kadivca opravljal in vodil prevoze prepovedane droge. Po njegovih besedah sta se s Kadivcem pozneje dobila na bencinski črpalki na Brezovici. Nevzatović je sicer povedal tudi, da je vozil drogo tudi za Ingliča, kar se je dogajalo, še preden je poznal Kadivca.

Inglič, ki je na klop za priče ljubljanskega okrožnega sodišča danes stopil na predlog obrambe, je trditve Nevzatovića v veliki meri zanikal. Kot je pojasnil, se sam nikoli ni ukvarjal s prepovedano drogo. Zatrdil pa je tudi, da je bil Nevzatović tisti, ki je prvi kontaktiral njega z namenom, da bi spoznal Kadivca.

Inglič namreč “že vsaj deset let” pozna domnevnega vodjo slovenske celice klana Klemna Kadivca in njegovega brata Blaža, pozna tudi Darka Nevzatovića. Po Ingličevem pripovedovanju ga je Nevzatović med drugim kontaktiral v zvezi s streljanjem v Portorožu leta 2018.

“Nevzatović mi je poslal sms, da ima informacije v zvezi s streljanjem na Obali in da lahko reši ta zaplet in da naj s tem seznanim Klemna,” je sodišču pripovedoval Inglič. Je pa potem povezal Nevzatovića in Klemna Kadivca, ki sta se nato dobila “nekje na Brezovici”.

Inglič sicer trdi, da je imel z Nevzatovićem slabe izkušnje, saj naj mu ne bi plačeval storitev servisa avtomobila in ga ves čas prosil tudi za denar. Inglič pa se sprašuje tudi, ali policija usmerja glavnega skesanca. Kot je poudaril, ga policija nikoli ni kontaktirala v zvezi s Klemnom Kadivcem in Nevzatovićem, so pa v zvezi s tem zasliševali Ingličevo nekdanje dekle, ki ga je o tem tudi obvestilo.

Predsednik sodnega senata Tomaž Bromše je danes vpogledal v sodni spis v zadevi, ki zoper Ingliča in soobtožene poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Iz spisa izhaja, da je zoper Ingliča in soobtožene vložena pravnomočna obtožnica specializiranega državnega tožilstva iz aprila 2021 zaradi dogovarjanja glede nakupa in dostave kilograma kokaina v letu 2013.

Na izpoved Ingliča se je danes odzval tudi Klemen Kadivec. Kot je povedal, ga je Inglič res kontaktiral v zvezi s streljanjem v Portorožu leta 2018, v katerem je bil tudi sam udeležen, a ni bil ranjen. Inglič ga je seznanil, da ima Nevzatovič v zvezi s tem določene informacije, vendar Kadivca, kot je dejal, to ni zanimalo.

Potrdil pa je tudi, da se je na pobudo Ingliča srečal z Nevzatovićem. Kadivec ob tem trdi, da do sestanka ni prišlo zaradi streljanja v Portorožu, temveč zaradi nekega drugega spora.

Štirinajst obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje