Stavka v šolah in vrtcih: “Ne gre za nezadovoljstvo, gre za ponižanje”

N1 video 09. Mar 202206:57 > 22:19 10 komentarjev

Več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je danes stavkalo. "Ne stavkamo, ker posamezniki niso zadovoljni, ampak ker je naše delo razvrednoteno," je opisala vzgojiteljica Petra Koritnik iz ljubljanskega Vrtca Jarše, kjer je stavkalo 80 od 92 zaposlenih: od vzgojiteljev, perice, hišnika, kuharice do strokovnih delavcev.

Danes je stavkala večina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po podatkih sindikata vzgoje in izobraževanja, ki zastopa predvsem zaposlene v vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah, je stavkalo približno 40.000 ljudi. Stavkala pa je tudi večina od približno 9.000 zaposlenih v visokem šolstvu.

“Zjutraj se učitelji dobijo, vodja sindikata predstavi stavkovne zahteve, pove tudi, kako bo organiziran dan, katere aktivnosti bodo potekale in kaj sindikat od stavkajočih učiteljev pričakuje,” je potek dneva za N1 opisal ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup, kjer je stavkalo med 80 in 90 odstotkov učiteljev, pa tudi ostalih zaposlenih. “V vodstvu pa zagotavljamo, da je na šoli varnost in da vse poteka po pravilih. Zagotavljamo tudi, da imajo tisti otroci, ki nimajo kam iti, zagotovljeno nujno varstvo,” je dejal. Dodal je, da so bili sicer pripravljeni na veliko število otrok, a je še zjutraj kazalo, da bodo varstvo potrebovali le štirje otroci iz prve triade, ki jo sicer obiskuje približno 120 učencev. 

Ravnatelj Gorup se je odzval tudi na izjavo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki je dan pred stavko dejala, da se vrata šol zapirajo zaradi “nejevolje nekaterih zaposlenih” in da stavko obžaluje. Kot je poudaril Gorup, stavka zaposlenih za narod ni nikoli primerna. “To je skrajno sredstvo, ki se ga uporabi, če drugače ne pride do dialoga. Kolikor sem spremljal dogajanja, med vlado in sindikatom šolstva ni prišlo do ustreznega dialoga niti premikov in rezultatov, zato je sindikat izbral ta način ukrepanja,” je pojasnil. Ravnatelj osnovne šole sicer meni, da so jezo, ki jo čutijo danes stavkajoči, povzročili vladni posegi v plačne sisteme, ki so poglobili neenakosti in ustvarili privilegirane sloje, “ki se jim bolj ugodi kot drugim”. 

Večina zaposlenih je stavkala tudi v ljubljanskem Vrtcu Jarše. “Danes je na delovnem mestu 80 ljudi, skupno imamo zaposlenih 92. Stavkamo vsi: od perice, hišnika, kuhinje, strokovnih delavcev, vodstva pa nam gredo nasproti s podporo,” je dejala vzgojiteljica v tem vrtcu Petra Koritnik. Poudarila je, da je bila prisotnost otrok zelo nizka, kar po njenem mnenju pomeni, da stavka tudi med starši uživa visoko podporo. Za nujno varstvo so starši tako napovedali 40 izmed približno 500 otrok, ki obiskujejo vrtec v Novih Jaršah. 

“Ne stavkamo, ker posamezniki niso zadovoljni, ampak ker je naše delo razvrednoteno. Tukaj ne gre za nezadovoljstvo, gre za ponižanje,” se je Koritnik odzvala na včerajšnjo izjavo ministrice Kustec. “Ministrico smo že večkrat pozvali k odstopu in včerajšnja izjava je presegla vse meje,” je dejala vzgojiteljica Koritnik. 

Na Osnovni šoli Ledina so dan začeli z zborom delavcev, na katerem so razčlenili stavkovne zahteve in oblikovali svoja stališča do njih. “Zahtevamo enako obravnavo znotraj javnega sektorja. Absolutno nasprotujemo ločenim in netransparentnim pogajanjem posameznih skupin znotraj javnega sektorja. Protestiramo proti neodzivnosti ministrstva in proti ministrici, ki je do svojega resorja žaljiva, se zanj ne zavzema in mu s svojimi izjavami pogosto škoduje,” je vzroke za stavko za N1 opisala tamkajšnja učiteljica likovne umetnosti Barbara Tacar.

Kot je pojasnila, so danes varstvo in topel obrok zagotovili petim učencem od skupno okoli 420, sicer pa so bile šolske klopi na njihovi šoli prazne. “Prazne klopi so bile v povezavi s korona časi zelo zoprne, danes pa se poskušamo vračati v vsakdan. To je prostor, v katerem se otroci izobražujejo in izobražujejo se z ljudmi, ki so predani, delovni, zanesljivi, čuječi. Včasih je treba tudi na te ljudi pomisliti,” je opisala. 

V tistih zavodih, kjer niso stavkali, je delo potekalo kot običajno. Tako je bilo na Osnovni šoli Medvode, kjer so delavci na tajnem glasovanju zavrnili udeležbo na današnji stavki. 29 od skupno 59 zaposlenih je stavko sicer podprlo, nasprotovalo ji je 14 zaposlenih, drugi pa se glasovanja niso udeležili. To pa ne pomeni nujno, da na šoli ne podpirajo stavkovnih zahtev, je za N1 dejala ravnateljica osnovne šole Damjana Šubic.

Najbrž je tukaj več različnih razlogov, zagotovo pa si vsi zaslužijo, da bi imeli višje plače,” je opisala Šubic, saj so – kot pravi – bili v času epidemije zelo obremenjeni, obenem pa so nastala “očitna” plačna nesorazmerja, ki se bodo v zaostrenih družbenih razmerah po njenem mnenju le še stopnjevala. Na šoli, ki jo obiskujejo približno 403 otroci, je pouk tako potekal po normalnem urniku. 

Pet minut do dvanajstih vladi obrnili hrbte

Protestnih shodov danes ni bilo, kljub temu pa je Sviz pred začetkom stavke predlagal, da se zaposleni pet minut pred dvanajsto s transparenti in nalepkami “stavka”, ki jih je priskrbel Sviz, zberejo pred svojimi vrtci, šolami, dijaškimi domovi in fakultetami.

“Pet do dvanajstih bomo vladi obrnili hrbte in ji s tem dali vedeti, da nam je dovolj vsega, da tudi mi nismo več pripravljeni na mirne dialoge in da bomo s svojimi zahtevami vztrajali,” je sporočila vzgojiteljica Koritnik iz Vrtca Jarše. Vladi so hrbte obrnili zaposleni na več lokacijah.  

Stavka marca Sviz Stavka marca Sviz
Uroš Kokol/N1
Stavka na OŠ Ledina Stavka na OŠ Ledina
Tadeja Lepoša/N1
Stavka na OŠ Ledina Stavka na OŠ Ledina
Denis Sadiković/N1
Tadeja Lepoša/N1
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO
Stavka v vzgoji in izobraževanju Stavka v vzgoji in izobraževanju
Žiga Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje