Solzne oči – suhe oči? Pojasnjuje strokovnjakinja

Slovenija 17. Sep 202306:30 1 komentar
Utrujene oči
PROFIMEDIA

Nemalokrat ljudje rečejo, da se jim oči solzijo, potem pa, da so suhe. Kaj je vzrok, je pred časom za N1 pojasnila oftalmologinja prim. mag. Dragica Kosec. Kaj ima s tem mežikanje in zakaj ni dobro, da prepogosto uporabljamo "umetne solze"?

Tudi pri odraslih, ne le pri otrocih, spremembe, ki so povezane s spremenjenim življenjskim slogom in uporabo zaslonov, vplivajo na oči.

“Pogosto slišimo, da imajo ljudje težave s suhimi očmi. To je povezano z dejstvom, da smo cele dneve pred monitorji in premalo utripamo z očmi. Oko v normalnih razmerah v solzni žlezi proizvaja vodni del solznega filma, ob robu vek pa imamo žleze, ki skrbijo za mastni del solznega filma. Oboje mora delovati usklajeno. Če gledamo v monitor, premalokrat utripnemo, zato oko ne stisne žlez ob robovih vek in mastnega dela solznega filma ne izločamo dovolj. Oko se zasuši, ulijejo se nam solze. Nemalokrat ljudje rečejo, da se jim oči solzijo, potem pa so suhe,” je v pogovoru za rubriko Poglobljeno pred časom te pogoste težave opisala oftalmologinja prim. mag. Dragica Kosec z Očesne klinike UKC Ljubljana.

“Če pogledamo takšno oko pod mikroskopom, vidimo, da se žleze ob robu vek včasih celo zamašijo in začne se začaran krog. Nekoliko si lahko pomagamo z umetnimi solzami. Prav gotovo jih imamo danes na trgu veliko in brez njih bi marsikdo težko funkcioniral. Pa vendar, če opazimo težave s suhimi očmi, je pomembno, da poskusimo solzni film stabilizirati na naraven način. Da večkrat pomežiknemo in s tem stisnemo z robov vek mastni del solznega filma. Tako bomo imeli navlaženo sprednjo površino, svetloba se bo pravilno lomila in očesa ne bomo preobremenjevali. Ob koncu delovnika je tudi to že utrujajoče in takrat si lahko pomagamo tudi z umetnimi solzami. Nikakor pa jih ni dobro uporabljati prepogosto. Naravni solzni film, ki ga sestavljajo mineralne sestavine in tudi imunski odgovor, se namreč na ta način razredči,” je še opozorila mag. Kosec.

Še več nasvetov Dragice Kosec preberite v nedavno objavljenem intervjuju: Vaše oči “pokasirajo” vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje