Soočenje: neusklajena koalicija, razsuto zdravstvo in ravnanja predsednice DZ

N1 video 07. Apr 202316:17 9 komentarjev
Soočenje poslanskih skupin
Foto: Jan Gregorc/N1

Ta mesec bo minilo leto dni od parlamentarnih volitev, na katerih je močno slavilo Gibanje Svoboda, ki je nato s Socialnimi demokrati in Levico sestavilo vlado. Ali koalicija po enem letu še deluje usklajeno? Kaj se dogaja z davčno reformo in zakaj se Svoboda, SD in Levica niso uskladile o zakonu o zdravstveni blagajni?

V oddaji N1 STUDIO so mnenja soočili vodje poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank, Borut Sajovic (Svoboda), Jelka Godec (SDS) Matej Tašner Vatovec (Levica), Janez Cigler Kralj (NSi) in Jani Prednik (SD).

Ta teden je državljane razburila novica, da bo zavarovalnica Generali za 30 odstotkov podražila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Generaliju pa naj bi v kratkem sledili tudi zavarovalnici Triglav in Vzajemna. Vodje vseh poslanskih skupin so se strinjali, da je ta podražitev v tem času neprimerna. V koaliciji sicer napovedujejo ukinitev dopolnilnega zavarovanja, v SDS pa menijo, da ga je treba preoblikovati. Vodje poslanskih skupin so soočili tudi mnenja o vladni noveli zakona o zavodih, kjer pa si niso enotne niti stranke vladajoče koalicije.

Tudi v Levici imajo na zakon o ZZZS “ogromno pripomb”

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pred dnevi javnosti predstavil koalicijsko neusklajen zakon o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Bo SD zaradi zakona ponovno zahtevala vrh koalicije? Z osnutkom so nezadovoljni tudi v Levici. Vodja poslancev Levice Tašner Vatovec je dejal, da imajo o predlogu zakona, ki je šel v javno obravnavo, “ogromno pripomb”.

SDS skrbi, ker koalicija ni usklajena

V SDS pa jih skrbi, ker koalicija o tem zakonu ni usklajena. Po besedah Jelke Godec je ta neusklajenost nenavadna. V NSi medtem ocenjujejo, da bi predlog zakona, ki ga je ministrstvo poslalo v javno obravnavo, lahko šel v pravo smer. “Od te koalicije smo že slišali nekaj predlogov, ki so šli v pravo smer. Ampak so se potem na koncu, ko niso našli političnega soglasja znotraj koalicije, ‘sfižili’,” je dejal Cigler Kralj. Da si želijo “nekoalicijski politični zakon, ki bo šel čez sredino”, pa pravi vodja poslancev Svobode Sajovic.

Bo vlada z davčno reformo državljanom vzela ali dala?

Veliko hude krvi je bilo v zadnjih tednih tudi zaradi izjav premierja Goloba, da nekaterih reform – tudi davčne – morda ne bo, če vladi ne bo uspelo prepričati ljudi, da so zanje koristne.

Vprašanje davčne reforme pa je razdelilo tudi Levico in NSi. Cigler Kralj je vladi očital, da je vlada zaustavila njihovo novelo zakona o dohodnini, ki bi prinesla večje plače. Tašner Vatovec pa je za retoriko NSi dejal, da gre za “spodbujanje strahu pri državljankah in državljanih”.

Predsednik vlade Golob je sicer ekipo ministrstva za finance, ki je predstavljala davčno reformo, okrcal. Dejal je, da niso opravili svojega dela. To je takrat odneslo tudi državnega sekretarja in glavnega pisca izhodišč za davčno reformo Tilna Božiča.

Opozicija vladi očita, da gre davčna politika v smer, da ljudem v žepih ostane čim manj. Borut Sajovic je dejal, da gre za evidentno laž in dodal, da o tem na koalicijskem vrhu na Brdu niso govorili.

Medtem pa Jelka Godec pravi, da zamik časovnice pri davčni reformi ni slab. “Če bodo stvari šle v to smer, kot je predvideno, torej vedno večja obremenitev državljanov, da se pridobi čim več denarja v državni proračun, hkrati pa ljudem ne bodo ponujene spremembe na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega dela, je to nesmiselno delo oziroma bo tu velik revolt,” je povedala.

Jani Prednik pa je zanikal, da so na vrhu koalicije na Brdu govorili o tem, da bi obdavčili božičnico in regres. “O tem ni bilo govora. In SD na to tudi ne bi in ne bomo pristali,” je povedal in dodal, da je davčna reforma v pripravi na ministrstvu za finance in se v “neke globine” v SD z njo še niso spustili.

Zakaj je Jelka Godec potezo predsednice DZ označila za “bizarko”

Zadnje dni je burno tudi zaradi dogajanja o zakonu o RTV Slovenija. Ustavno sodišče ga je v delu zadržalo, vsi čakajo, da o njem tudi odloči, medtem pa se vrstijo predlogi za izločitev sodnikov. Če bodo upoštevani vsi, bi bili lahko izločeni kar štirje od devetih ustavnih sodnikov.

Pod predlog za izločitev Klemna Jakliča se je kot predstavnica državnega zbora podpisala predsednica Urška Klakočar Zupančič.

Jelka Godec je to označila za “bizarko” predsednice državnega zbora. Sajovic je poudaril, da iz dosedanjih parlamentarnih praks izhaja, da se predsedniki DZ kot udeleženci v postopkih udeležujejo javnih obravnav. “Ravnanje predsednice ni bilo v ničemer nenavadno, ampak le skrbno,” je dodal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje