Bešič Loredan obljubil, da se premije dopolnilnega zavarovanja ne bodo dvignile

Slovenija 07. Apr 202310:39 > 16:02 29 komentarjev
Danijel Bešič Loredan dopolnilno zavarovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po srečanju z direktorji komercialnih zdravstvenih zavarovalnic napovedal, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij dopolnilnega zavarovanja. Ministra je presenetilo, za koliko so se dvignili stroški v zdravstvu.

Potem ko je zavarovalnica Generali napovedala visok, 30-odstoten dvig premije, so se danes direktorji treh komercialnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sestali z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom.

V aprilu bodo našli rešitev, da do dviga vendarle ne bo prišlo, je po srečanju napovedal minister. Iskali bodo skupno pot iz nastale situacije, je pojasnil.

“Dobro je to, da obstaja interes na vseh straneh, da do dviga premije ne pride. Kako bomo to naredili, pa v tem trenutku težko rečem,” je dejal. Na vprašanje, ali je odprta možnost zamrznitve cen premij in da bi del krila država, je Bešič Loredan dejal, da so “vse opcije odprte”.

Vztrajali bodo tudi pri preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj sedanje dogajanje dokazuje, da je to še kako nujno, je povedal minister. Časovnico pa bi po besedah ministra lahko tudi skrajšali, za zdaj je namreč predvideno, da bi dopolnilno zavarovanje ukinili s 1. januarjem 2025.

Ministra presenetili stroški zdravstva

Danes so se "začeli soočati z dejstvi", nadaljujejo naslednji teden v četrtek, tudi na vladni strani bodo iskali rešitve, je pojasnil minister. Napovedal je, da bodo naredili natančno analizo, so pa že ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu bistveno zvišali "in to precej več, kot smo mislili".

Na ministrstvu od zavarovalnic sedaj pričakujejo mesečna poročila, koliko sredstev je bilo porabljeni in za kaj. "Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno," je dejal.

"Moramo stopiti na stran ljudi. Dejstvo je, da je dvig za 10 evrov za marsikoga preveč," je ocenil. Ob tem je opozoril, da lahko, če vse tri zavarovalnice enakomerno dvignejo premijo, pride do tega, da prebivalci ne bodo več plačevali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Za vladno stran je dvig premij neupravičen. Moramo pa na vladi opraviti aktivnosti in analize, preveriti podatke in tok denarja od leta 2019 do danes, da ocenimo realno stanje,« je povedal Bešič Loredan.

Zavarovalnice nimajo vpliva na stroške

Dopolnilno zavarovanje je zavarovanje za doplačila pri ceni zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov. Delež cene, ki ga ne plača zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, se pokrije iz dopolnilnega zavarovanja.

Zavarovalnice, ki ga izvajajo, nimajo nobenega vpliva na to, kolikšen del cene plačajo, kakšne so cene storitev in koliko storitev je opravljenih.

V zavarovalnicah tako poudarjajo, da so se izdatki ZZZS med letom 2019, ko so zadnjič dvignile premijo, in lanskim letom dvignile s treh na štiri milijarde evrov, torej za tretjino. Za letos je zavod predvidel 4,3 milijarde evrov izdatkov, a naj bi prvi trije meseci leta pokazali še hitrejši trend rasti.

Minister: Kje je 70 milijonov evrov?

Bešič Loredan je v Tarči dejal, da je koalicija z interventnim zakonom tem komercialnim zavarovalnicam namenila več kot 70 milijonov evrov. "Zdaj bomo zahtevali, kje je teh 70 milijonov evrov," je napovedal. Po njegovih besedah se kaže, da želita Generali in Triglav svoje primanjkljaje "kompenzirati na ljudeh".

Vendar to ni denar, ki ga je vlada dala zavarovalnicam. Gre za presežke, ki so jih zavarovalnice ustvarile med epidemijo, ko se je izvedlo manj zdravstvenih storitev, prihodki zavarovalnic pa se niso zmanjšali, saj je premija ostala nespremenjena.

Prejšnja koalicija se je z zavarovalnicami dogovorila, da te presežke postopno vračajo v zdravstveni sistem za namen skrajševanja čakalnih dob, sedanja koalicija pa je ta dogovor podaljšala.

Na današnjem srečanju so predstavniki zavarovalnic ministru, kot je dejal, pojasnjevali, da je 74 milijonov evrov rezerviranih sredstev "po njihovih izračunih praktično porabljenih". Zavarovalnica Generali kot prva ugotavlja, da so ta sredstva v celoti porabili.

Kaj lahko stori vlada?

Vlada ima na videz zelo preprosto rešitev za preprečitev dviga premije dopolnilnega zavarovanja. Lahko namreč enostavno zmanjša deleže cen, ki se krijejo iz doplačil.

Vendar bi ta rešitev dodatno obremenila ZZZS, poleg tega pa se ne sklada z očitki, ki jih minister in drugi predstavniki koalicije uperjajo v zavarovalnice.

Če ministru za zdravje komercialnih zavarovalnic ne bi uspelo prepričati, naj se dvigu premije odpovedo, pa naj bi vlada razmišljala o še eni možni potezi.

Obstajala naj bi tudi možnost, da premije omeji na podlagi zakona o kontroli cen. V tem primeru bi lahko zavarovalnicam z nadomestilom pokrila izgube, ni pa to nujno.

Na ta način je na primer prejšnja vlada v začetku lanskega leta omejila cene bencina. O tem, ali je vlada dolžna trgovcem plačati nadomestilo, je kmalu nastal spor, ki še ni razrešen.

Agencija: Ne prenaglite se z menjavo zavarovalnice

Na napovedano podražitev dopolnilnega zavarovanja so se danes odzvali tudi v agenciji za zavarovalni nadzor (AZN), ki je pojasnila, da je dvig premije popolnoma samostojna poslovna odločitev zavarovalnic in ni predmet predhodne odobritve regulatorja, torej AZN.

Poudarili so, da ima sicer zavarovanec možnost zamenjati zavarovalnico v roku 30 dni od dviga premije. "Ne glede na navedeno pa zavarovalcem svetujemo, da naj se z morebitno odpovedjo zavarovalne pogodbe ne prenaglijo, temveč naj v naslednjih tednih pozorno spremljajo razvoj dogodkov na področju ponudbe dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj," so zapisali.

Preberite tudi, kaj se zgodi, če se odrečete dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje