Sosedje prijetih ruskih vohunov: “Vsi smo bili presenečeni”

Slovenija 31. Jan 202314:57 3 komentarji
Črnuče, ruski vohuni
N1 / Denis Sadiković

Dan po razkritju, da sta Sova in NPU na začetku decembra v sicer mirni soseski v Črnučah v Ljubljani prijela ruska vohuna, se njuni sosedje presenečeni ustavljajo in pripovedujejo, da so njiju oziroma njuna otroka le redko videvali. "Avto je samo prišel, ograja se je odprla in so šli," pravijo sosedje. Rolete so bile večino časa spuščene, nič posebnega ni bilo opaziti, razlagajo in dodajajo: "Vsi smo bili presenečeni." Hiša na Primožičevi ulici, v kateri sta živela, je danes videti prazna, v zemljiški knjigi pa uradno nista navedena kot lastnika.

Prijeta ruska vohuna, ki sta se predstavljala kot Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos, sta živela v hiši v Črnučah v Ljubljani. Hiša je videti prazna, po javno dostopnih podatkih ni bila njuna. Na zvonec se ne oglasi nihče, rolete so spuščene, na vratih in balkonski ograji še visijo božični okraski.

Ko smo bili tam, se je zbralo nekaj sosedov. Začudeni so nad tem, da niso nikoli opazili ničesar nenavadnega. Ne spomnijo se, kdaj se je par z otrokoma preselil v njihovo sosesko. Le eden od njih pravi, da je s sosedom Gischem spregovoril nekaj besed, ko je zbiral prostovoljne prispevke za lokalno gasilsko društvo. “Ko sem pobiral prispevke za gasilce, mi je nekajkrat odprl vrata, nekaj povedal v angleščini in zaprl,” opisuje sosed Slavko. Kako je bil videti, si ni dobro zapomnil, saj sta govorila skozi ograjo.

“Rolete so bile večino časa spuščene. Tudi poleti. Redkokdaj so jih dvignili,” pripoveduje njegova soproga Damjana. “Včasih sem videl bel avto, ki je zapeljal ven z dvorišča,” pove eden najbližjih sosedov, ki ni želel biti imenovan, in doda, da je tudi on decembra ob hiši na pločniku opazil veliko parkiranih avtomobilov. “Pomislil sem, da praznujejo rojstni dan. Potem pa sem slišal, da je bila ‘veselica’,” nam pove.

Več o tem, kaj pravijo sosedje prijetih ruskih vohunov, si poglejte v spodnjem videu.

Podobno se decembrskega dogajanja spominja tudi Damjana, ki pa takrat ni pomislila na zgodbo, kakršno so včeraj razkrili mediji. Ko je včeraj na POP TV videla decembrske posnetke, je začela povezovati dogodke. “Bilo je okrog desetih dopoldan, spomnim se, da je močno deževalo. To je bilo čez dan, dopoldan, verjetno so nekaj raziskovali, ker je bilo tukaj polno avtomobilov, parkiranih na pločniku, ljudi pa ni bilo videti. Kar malo sem šokirana, vsak dan hodiš tukaj mimo, tudi ponoči, pa ne veš, da so takšni ljudje v tvoji soseski, in te kar malo šokira.” Nihče od sosedov, ki smo jih srečali danes, se ne spomni, kdaj so se preselili v to hišo. Nekdanji lastnik se je po pripovedovanju enega od njih odselil pred nekaj leti.

Črnuče, ruski vohuni
N1 / Denis Sadiković

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje