Soustanovitelja društva Ljubljana – Kijev sta se distancirala od sredinega shoda

Slovenija 03. Mar 202221:12 > 04. Mar 2022 12:36 15 komentarjev
Borut Živulović /BOBO

V Slovensko-ukrajinskem kulturnem društvu Ljubljana - Kijev so objavili zapis, v katerem se soustanovitelja društva distancirata od včerajšnjega shoda v podporo Ukrajini ter zoper rusko agresijo. Kot so zapisali, je bil sredin "vseslovenski shod" organiziran brez njunega soglasja. "Nismo imeli ne pogovora ne dogovora," sta zapisala Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec.

Včeraj so se na Kongresnem trgu v Ljubljani na shodu zbrali protestniki v podporo Ukrajini ter zoper rusko agresijo. Šlo je za drugi shod v tem tednu, prvega so v torek organizirali predstavniki civilne družbe in civilnih iniciativ, sredin shod pa je organiziralo Slovensko-ukrajinsko kulturno društvo Ljubljana – Kijev, je pa nanj vabil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je bil tudi med uradnimi govorci.

A v društvu, ki je bilo navedeno kot organizator včerajšnjega shoda, očitno niso bili enotni glede sredinega dogodka. Soustanovitelja društva Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec sta na družbenem omrežju Facebook objavila zapis, v katerem sta med drugim poudarila, da je bil včerajšnji, tako imenovani vseslovenski shod osebna odločitev predsednika društva Andrije Hevke, organiziran pa je bil brez soglasja soustanoviteljev. “Nismo imeli ne pogovora ne dogovora,” sta poudarila pod objavo podpisana soustanovitelja.

“Ko bomo naslednjič dali pobudo za podoben shod, bomo povabili vse javne osebnosti in kulturne ustanove ter vsa društva,” sta še zapisala in dodala, da Slovensko-ukrajinsko društvo “podpira vsako javno izražanje proti vsaki vojni! V tem primeru tudi proti brutalnemu napadu Rusije na državo Ukrajino. Načelno pa ne podpiramo izkoriščanja tragedij in vojn v politično strankarske namene”.

Na njihov zapis se je na Twitterju že odzval premier Janša. “Društvo predstavlja predsednik in ne dva člana, ki jih je poiskal KUL v svojih evidencah,” je med drugim zapisal predsednik vlade.

Spomnimo, na včerajšnjem shodu se je zvrstilo več govorcev, poleg veleposlanika Republike Ukrajine v Sloveniji Mikhaila F. Brodoviča in predstavnika Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenija Gorešnika so na govorni oder stopili predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ter predsednik vlade Janez Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje