Spar, Hofer in Tuš zaradi posnetkov iz klavnice začasno umaknili izdelke Košakov

Slovenija 21. Dec 202110:28 > 22. Dec 2021 11:34 6 komentarjev

Po objavi posnetkov iz mariborske klavnice Košaki so se podjetja Spar Slovenija, Hofer in Tuš odločila, da s trgovskih polic umaknejo izdelke tega podjetja. Inšpekcijski postopek zoper vodstvo mariborske klavnice podjetja Košaki sicer še ni končan. Poslanka SD Meira Hot pa predlaga, da bi v vse klavnice namestili kamere za videonadzor.

Društvo AETP (Projekt transparentnosti živalskih obratov) je pred dnevi objavilo posnetke, ki jih je skrivaj dobilo iz mariborske klavnice Košaki. Ti kažejo, da v klavnici z živalmi pred zakolom ravnajo neprimerno, mesarji pa, kot je razvidno, živali tepejo in jih zbadajo z električnimi palicami.

Zaradi posnetkov je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 16. decembra proti podjetju uvedla inšpekcijski postopek, ki pa še ni končan. Na upravi so si ogledali omenjeni posnetek, na njem prepoznali prepovedana ravnanja. Povedali so, da omamljanje goveda s strelom v vrat ni skladno z zakonodajo.

Spar iz ponudbe začasno umaknil izdelke

Zaradi posnetkov so se v podjetju Spar Slovenija, kot je prvo poročalo Delo, odločili za začasni umik proizvodov podjetja. V odgovoru na novinarsko vprašanje N1 pa so v Sparu zapisali, da pri izbiri dobaviteljev mesa in mesnih izdelkov posebno pozornost posvečajo trajnostnemu razvoju. “Na podlagi nedavnih medijskih objav o dogajanju v klavnici Košaki in uvedenega inšpekcijskega pregleda s strani Uprave za varno hrano smo se odločili za začasen umik izdelkov iz naše ponudbe. V Spar Slovenija bomo dogajanje še naprej natančno spremljali in se bomo po prejemu odločbe s strani inšpekcije odločili o nadaljnjem sodelovanju,” so dodali v Sparu. Vse ostale dobavitelje so pozvali k predložitvi poročil o delu v klavnicah, certifikatov in standardov.

meso, trgovina
PROFIMEDIA

Za umik izdelkov se je odločil tudi Hofer

Za podobno potezo so se odločili tudi v Hoferju, ki ima iz omenjene klavnice v prodaji meso v zelo omejenem obsegu. Kot so pojasnili za STA, bo ukrep veljal, dokler jim dobavitelj ne dokaže, da izpolnjuje vse njihove pogoje politike dobrobiti živali. Zapisali so še, da aktivno spremljajo razvoj dogodkov.

Hofer je vzpostavil tudi stik z izbranimi dobavitelji svežega mesa in jih seznanil z resnostjo tovrstnih ravnanj. Dobavitelje mesa so z uradnim dopisom  pozvali k preverbi stanja v lastnih proizvodnjah in spoštovanju pogodbenih določil, ki urejajo dotično področje, nadaljujejo pa tudi z rednimi napovedanimi in nenapovedanimi obiski proizvodnih obratov njihovih dobaviteljev.

V Hoferju so tudi izpostavili, da je umik in uničenje tovrstnih že proizvedenih izdelkov z vidika odgovornega ravnanja s hrano izredno problematično, saj so izdelki kakovostno povsem neoporečni. “Že proizvedenih izdelkov tako ne bomo uničili, s čimer izkazujemo etično in odgovorno ravnanje s proizvedeno hrano, saj na tem področju aktivno delujemo in osveščamo tudi naše kupce,” so še navedli.

Meso Košakov umika tudi Tuš

Tudi iz Tuša so sporočili, da bodo začasno umaknili dobavo svežega mesa omenjenega dobavitelja ter ga pozvali k izboljšanju prakse ravnanja z živalmi, kar bodo tudi redno preverjali.

Poslanka SD predlaga namestitev kamer v vse klavnice

Poslanka SD Meira Hot je na ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška zaradi teh posntkov naslovila poslansko pobudo v zvezi z mučenjem in nehumanim ravnanjem z živalmi. V njem predlaga, da se v vse klavnice namesti kamere, ki bi zagotovile, da se nedopustna ravnanja z živalmi ne bi več dogajala. Predlaga tudi, da se v klavnicah ter pri vseh izvajalcih prevozov živali poostreno izvajajo inšpekcijski nadzori. Kot je za N1 povedala Hot, je podobno pobudo ministrstvu poslala že lani, a odziva ni bilo.

“Jasno je videti, da se z živalmi pred zakolom ravna neprimerno ter nehumano. Videti je, da mesarji tepejo živali, jih zbadajo z električnimi palicami, skratka ravnajo z njimi nehumano in zgražanja vredno,” je v pobudi ministru zapisala poslanka. Ob tem je izrazila razočaranje, da se kljub zakonodajnim spremembam grozodejstva nad živalmi še vedno dogajajo – na pobudo poslanke in stranke SD se je namreč spremenil Stvarnopravni zakonik ter Zakon o zaščiti živali.

V Košakih obžalovali ravnanje z živalmi

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so po objavi posnetkov poudarili, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov so obžalovali, da pri tem niso “vedno v celoti uspešni”.

Mercator in Lidl izdelkov Košakov ne prodajata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje