Spletni kalkulator: ministrstvo kljub kritikam ne predvideva posodobitev

Slovenija 13. Okt 202207:09 2 komentarja
Kalkulator
Posnetek zaslona: gov.si

V torek so na ministrstvu za delo, socialne zadeve in enake možnosti aktivirali spletni kalkulator, s katerim lahko preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka. Izdelava tega kalkulatorja je stala nekaj več kot 1.600 evrov, na ministrstvu pa za zdaj kljub nekaterim pripombam o preglednosti ne predvidevajo posodobitev.

Na vladnih spletnih straneh gov.si je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, te dni objavilo spletni kalkulator, s katerim lahko preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka. Kot so za N1 povedali na ministrstvu, je program za izračun izdelalo podjetje Innovatif, v okviru krovne pogodbe za vzdrževanje in nadgradnjo portala gov.si. Strošek izdelave kalkulatorja za informativni izračun energetskega dodatka je znašal 1.671 evrov z vključenim DDV, so navedli na ministrstvu. 

Ministrstvo kljub kritikam ne predvideva posodobitev

V javnosti so se po objavi kalkulatorja pojavile posamezne pripombe na delovanje oziroma preglednost podatkov. Kalkulator namreč prikaže izračun energetskega dodatka, tudi če niste prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka oziroma niste upravičenec, kar lahko povzroči zmedo.

Na ministrstvu so sicer ob izračunu pripisali opozorilo, da ste do izplačila dodatka upravičeni le, “če boste vložili vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek in boste do omenjenih pravic tudi upravičeni”. Nekateri uporabniki zato menijo, da je izračun oziroma delovanje kalkulatorja nekoliko nejasno.

Na ministrstvu na očitke odgovarjajo, da pri delovanju kalkulatorja ne zaznavajo težav, in zato trenutno ne predvidevajo posodobitev. Na predstavitvi so sicer dejali, da želijo s pomočjo spletnega kalkulatorja v sistem privabiti čim več ljudi, ki bi bili do dodatka upravičeni, a v sistem trenutno niso vključeni.

Kako deluje in kdo je upravičen do dodatka?

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v torek na predstavitvi pojasnil, da so energetski dodatki usmerjeni ukrep, ki zajema najrevnejše družine in gospodinjstva po državi.

S pomočjo spletnega kalkulatorja si lahko prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in kolikšen je ta. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najranljivejše skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek namreč prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov, za enostarševske družine pa bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Za dvostarševske družine bo dodatek znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Dodatke bo vlada izplačevala od prvega novembra do 31. marca prihodnjega leta. Denarno socialno pomoč in varstveni dodatek po podatkih ministrstva prejema približno 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje