Spletni prevarant žrtvi ukradel več kot 165.000 evrov

Slovenija 10. Jan 202413:57 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Murskosoboški kriminalisti so v minulih dneh obravnavali primer spletne prevare, v kateri je bila žrtev oškodovana za več kot 165.000 evrov. Neznani storilec se je izdajal za predstavnika banke. Od oškodovanca je pridobil gesla za dostop do njegove spletne banke, nato pa mu je z računa ukradel denar. Policisti ob tem opozarjajo, da bodite pozorni pri tem, kako dostopate do spletnih bank in komu zaupate svoje podatke.

Neznani storilec je oškodovancu na e-naslov poslal sporočilo, v katerem se je predstavil kot predstavnik banke in dejal, da mora ažurirati podatke o svojih strankah. Oškodovanec je kliknil na poslano povezavo in potrdil polje nadaljuj.

V nadaljevanju ga je poklicala neznana oseba, ki se je predstavila kot vodja spletne nadgradnje pri banki, tako pa je od oškodovanca pridobila vse potrebne podatke in gesla za dostop do njegove spletne banke. Neznani storilec je z več nakazili na različne bančne račune v tujino oškodoval imetnika računa za več kot 165.000 evrov.

Policisti opozarjajo, da število takšnih in podobnih spletnih goljufij z leti narašča.

Pazljivo s kliki na spletne povezave

Policisti občane opozarjajo, da so pozorni na prejeta elektronska sporočila ali kratka SMS sporočila, ki dajejo vtis, kot da so bila poslana s strani banke. Prav tako svarijo pred sporočili, ki vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke. Ti zahtevani podatki so lahko davčne številke, telefonske številke in enkratna gesla, opozarjajo.

Občanom svetujejo, da do svojih spletnih bank vedno dostopajo preko aplikacije ali z ročnim vnosom URL naslova, nikoli s klikom na povezavo v SMS sporočilu. Hkrati jih prosijo, da neznanim osebam nikoli ne posredujejo podatkov o bančnih karticah, računih in geslih.

Spodbujajo jih, da se ob morebitnem oškodovanju čim prej obrnejo na svojo banko, da blokira račun in bančno kartico in potem zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo, kot je elektronska pošta, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte ter IP številke in se z prijavo čim prej obrnejo na najbližjo policijsko enoto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!