Sprejeli smo Facebook prošnjo ljubezenskega goljufa: kaj se je zgodilo?

Digitalno 14. Apr 202313:03 9 komentarjev
lažni profili
N1

Načrtno smo sprejeli prošnjo za prijateljstvo na Facebooku. Poslal jo je tipičen spletni goljuf, ki je s pomočjo sladkih besed skušal vzpostaviti takšno raven zaupanja, da bi mu brez težav nakazali denar. Kako je videti pogovor s spletnim ljubezenskim prevarantom? Kako manipulira in na katere šibke točke poskuša pritisniti? Vrsto sporočil, ki smo si jih izmenjali, je prebral tudi Tadej Hren, strokovnjak za informacijsko varnost z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, in opozoril na konkretne znake, ko bi se žrtvam morali prižgati rdeči alarmi. 

Martins Harrison mi je prošnjo za prijateljstvo na Facebooku poslal pred nekaj tedni. Brez kakršnegakoli preverjanja je bilo jasno, da je profil lažen, zato bi prošnjo navadno brez oklevanja izbrisala, a sem se tokrat odločila, da vstopim v igro manipulacij in preverim, kakšen je modus operandi ljubezenskih goljufov iz podsaharske Afrike.

Ni minila ena ura, ko je na telefonu že zazvonil znani zvok za prejeto sporočilo.

“Oprosti za povabilo, Facebook te je predlagal za prijatelja, pogledal sem tvoj profil, zdiš se mi prijazna oseba in odločil sem se, da ti pošljem prošnjo, in prosim, da postanem tvoj prijatelj. Upam, da nisi jezen zaradi tega?” Prvih nekaj sporočil je moški poslal v slovenščini. “Malo razumem slovensko, učim se od kolega in uporabljam tudi Google prevajalnik,” je pojasnil.

Predstavil se je in napisal, da prihaja iz Sydneyja, vendar trenutno živi v Somaliji. Prosil je, da pogovor nadaljujeva v angleščini. “Sem ortopedski kirurg in trenutno sem z Združenimi narodi v vojaški bazi v Somaliji,” je odvrnil na moje vprašanje, kaj počne na drugem koncu sveta.

Nato je zelo hitro prešel na vprašanja o tem, ali sem poročena in ali imam otroke. Vprašala sem ga enako in dobila točno tak odgovor, na kakršnega opozarjajo strokovnjaki za kibernetsko varnost. “Ženo in starejšo hčerko sem izgubil v prometni nesreči pred štirimi leti. Naj počivata v miru.”

Tadej Hren z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je prebral najina sporočila in pojasnil, da so si tovrstne zgodbe zelo podobne. “Navadno se pretvarjajo za osamljenega moškega, ki je ovdovel, ima enega otroka, za katerega mora skrbeti. Ko prosi za denar, tega potrebuje prav za zdravljenje ali operacijo otroka. Tako poskuša vplivati na žrtev,” je dejal.

Zanimivo se mi je zdelo, da je spletni goljuf informacijo o smrti žene in hčerke le navrgel, nato pa pogovora o tej temi ni nadaljeval, namesto tega mi je začel pihati na dušo. “Zdiš se mi zelo prijetna oseba in veselim se, da bom izvedel več o tebi. Upam, da sva lahko dobra prijatelja.”

Po Hrenovih besedah take zgodbe pri mnogih žrtvah padejo na plodna tla: “Želijo si oseben kontakt, slišati, da so nekomu všeč, in pri takih zadevah tudi zavore hitro popustijo.”

Več o prevarah, ki za sabo puščajo strta srca in opustošene bančne račune, smo pisali tudi v rubriki Poglobljeno. V pogovoru za N1 je psihologinja prof. dr. Monica Whitty z univerze Monash v Melbournu v Avstraliji, vodilna raziskovalka na področju ljubezenskih prevar na spletu, poudarila, da storilci zelo dobro obvladajo tehnike manipulacije.

Kmalu je moški predlagal, da najin pogovor preseliva na WhatsApp. “Ker Facebooka v vojaški bazi zaradi varnosti ne smemo imeti, uporabljamo lahko le WhatsApp.” V videu Tadej Hren odgovarja, kaj je resničen razlog, zakaj pogovora ni želel nadaljevati na Facebooku.

Pogovor sva, kljub vztrajnemu prigovarjanju, naj mu sporočim številko WhatsAppa, naslednji dan nadaljevala na Facebooku: kakšni so najini hobiji, verska pripadnost, interesi in načrti za prihodnost. Dejal je, da si želi ustanoviti lastno bolnišnico, najti partnerko in se ustaliti. Lokacija, kjer bi rad preživel preostanek življenja, mu ne pomeni veliko, bolnišnico pa bi po njegovih besedah rad zgradil v državi, kjer bo našel pravo ljubezen. “Življenje želim preživeti z nekom, ki je prijazen, odkrit, skrben, zaupanja vreden in boga boječ. V slednjem najdem veliko miru. Moj moto je poštenost, sovražim laži in prevare.”

Povedal je, da je njegova druga hčerka stara 15 let in da živi v dijaškem domu, ki je pod okriljem Združenih narodov v Sydneyju. Sledila so vprašanja, ali sem po spletu v preteklosti že spoznala kakšnega vojaka ali kirurga. Po Hrenovih besedah je s tem verjetno preverjal teren: ali sem v preteklosti že kdaj nasedla ljubezenskemu goljufu in mu nakazala denar.

Vsako naslednje jutro so me na Facebooku pričakali pravi literarni spisi, ki jih je pospremil s fotografijo vrtnic ali src. Enkrat mi je zaželel, da bi se toliko smejala, da me bodo bolele trebušne mišice, spet drugič naj dan začnem z iskrico v očeh in s poskočnim korakom. Spodaj si lahko preberete le nekaj od mnogih sporočil, ki jih je poslal. Gre za prevode iz angleščine, originalni zapisi so dnu članka.

*”Pred tabo je nov dan, ki prinaša priložnosti, da se zgodijo velike stvari. Sonce je vzšlo in s seboj prineslo veličastne barve, s katerimi boš obarvala novo življenjsko poglavje. Sprejmi življenje in zapleši z gorečo hvaležnostjo za zgodbo, ki jo pišeš. Današnji dan sprejmi z iskrico v očeh in s poskočnim korakom. Želim ti čudovit dan!”

“Dobro jutro! Naj bo tvoj dan zapolnjen s toliko smeha, da te bodo bolele trebušne mišice, in poln nasmehov, zaradi katerih te bodo bolela lička, tvoje srce pa bo veselo. Najino prijateljstvo je vir moje sreče. Najino prijateljstvo je moje zatočišče blaženosti, varen prostor, kjer sem viden in razumljen. Če bi bil poleg tebe, bi kotičke tvojih ustnic razpotegnil v nasmeh in ti v zahvalo, da si moja prijateljica, poskušal vrniti nekaj sreče, ki jo daješ meni. Imej čudovito jutro in dan!”

lažni profili
N1

Dvomila sem, da je moški avtor zapisov, zato sem celotne odstavke prekopirala v Googlov iskalnik, ki mi je takoj ponudil spletno stran z naslovom 125 Good Morning Messages for Friends (Wake Up Paragraphs). In tu so bila vsa sporočila, ki sem jih prejemala zadnja jutra.

A to ni bila edina stvar, ki jo je ukradel. Sodeč po Googlovi funkciji reverse image search je identiteto ukradel brazilskemu lepotnemu kirurgu in ustvaril številne lažne profile. Steve Donald, Raymond Walker, Denis Adkin, Dedrick William, Phillip Kenneth so le nekateri številni izmišljeni profili, ki smo jih našli na spletu.

Poleg tega je ukradel še druge fotografije. Neki večer mi je namreč poslal fotografijo svoje večerje. Jedel naj bi nekakšno piščančjo pito s curryjem. A ko sem fotografijo jedi prekopirala v iskalnik, je bilo jasno, da si jo je “izposodil” s spletne strani SlowCookingPerfected, kjer so objavljeni številni kuharski recepti.

lažni profili
N1

Hren je povedal, da žrtve nikoli ne bodo prejele realnih fotografij. Te namreč ukradejo z zlorabljenih profilov. “Vem za enega kapitana ladje, ki sicer velikokrat na Instagramu objavlja fotografije s svoje ladje. Te fotografije so zelo radi uporabljali goljufi, zato je sam začel preko svojih profilov obveščati ljudi, da za drugimi profili stojijo prevaranti. Včasih iz zasebnih pogovorov ukradejo celo zasebne fotografije, ki so jim jih v preteklosti posredovale žrtve. In teh fotografij na spletu ne boste našli.” Če je na neki točki vzpostavljen celo videoklic, pa se prevaranti izgovarjajo, da internet ali kamera ne delata, slika je zamegljena ali pa videoklic blokirajo Združeni narodi.

Oseba, s katero sem se pogovarjala, je nekaj sporočil izbrisala, a ne dovolj hitro, da ne bi opazila, da je bilo sporočilo zapisano v hrvaškem jeziku. Zakaj? Odgovor najdete v spodnjem videu.

Hren je pojasnil, da večina goljufij poteka po enakem scenariju. Najverjetneje imajo prevaranti pogovor oziroma besedilo bolj ali manj pripravljeno vnaprej in ga le kopirajo. “Zato včasih pride do nekonsistentnosti, ko ga vi nekaj vprašate, on pa odgovori čisto nekaj tretjega,” je dejal. Zelo očitno je tudi, da se žrtve ne pogovarjajo le z eno osebo, temveč z vsaj tremi ali štirimi. Kako je to videti, si poglejte v spodnjem posnetku.

Moškemu, ki se je predstavljal za kirurga iz Avstralije, sem priznala, da sem v resnici novinarka, in mu ponudila možnost, da predstavi še svojo plat zgodbe. Postavil se je v obrambno pozicijo, dejal, da ga želim očrniti, in me začel žaliti. Kljub prepričevanju, naj pove, zakaj počne, kar počne, na moja sporočila na neki točki ni več odgovarjal.

“To, kar mi zaznamo, je le vrh ledene gore”

Samo letos je slovenska policija obravnavala tri primere romantičnih goljufij, pri čemer so goljufi žrtve oškodovali za skupno 287.000 evrov. Podrobnejša letna statistika je navedena v spodnji tabeli.

Eden od primerov, ki ga je slovenska policija obravnavala, govori o spletnem goljufu, ki se je z lažnim profilom predstavljal za kirurga, ki dela v Iraku. "Z oškodovanko je bil dnevno v kontaktu preko e-sporočil in aplikacije za klepet. Po približno enem mesecu je prvič zaprosil za denar, pod pretvezo, da ima njegov sin rojstni dan, on pa je zelo žalosten, ker iz vojaške baze ne more poslati darila," so za N1 pojasnili na policiji. Žrtev mu je najprej nakazala 500 evrov za darilo, nato pa še 1.000 evrov za pripravo zabave.

A tu se ni končalo. Goljufu je namreč žrtev uspelo prepričati, da so ga preselili v drugo bazo v Iraku in da svojega premoženja s seboj ne more vzeti, poslal naj bi ga v Slovenijo. "Oškodovanka je plačevala za stroške dostave paketa, ki nikoli ni obstajal. Skupno je nakazala okoli 150.000 evrov," so povedali na policiji.

Policija žrtvam predlaga, da zberejo vso dokumentacijo v zvezi z goljufijo, denimo podatke o nakazilih, korespondenco elektronskih sporočil, morebitne IP-naslove, telefonske številke ali druge kontakte, zadevo pa čimprej prijavijo na najbližji policijski enoti ali na spletnem mestu policija.si.

Po Hrenovih besedah je primerov več, kot si lahko marsikdo predstavlja. "Na nas se ljudje tudi večkrat na teden obrnejo s podobnimi primeri. Zavedati pa se moramo, da je to, kar mi zaznamo, le vrh ledene gore." Povedal je, da se zneski nakazil gibljejo od nekaj deset tisoč pa tudi do sto tisoč evrov. Mnogi zapravijo vse življenjske prihranke, denar si izposojajo od prijateljev in sorodnikov, celo najemajo kredite.

"Za vsako žrtev imajo prevaranti pripravljen svoj scenarij. Če nekdo misli, da ga ne bodo mogli ogoljufati s pomočjo ljubezenske prevare, ga bodo pa na drugačen način. Vedeti moramo, da so ti izsiljevalci in goljufi zelo dobri psihologi. Točno vedo, na kakšen način priti do nas, kako nas omehčati, kako z dolgimi pogovori vzpostaviti čustveno vez. Lahko traja mesece, preden zaprosijo za denar."

Med žrtvami so tudi moški, pri čemer je scenarij goljufije malce spremenjen. Kot je pojasnil Hren, pogovor zelo hitro preusmerijo na videopovezavo, pred kamero se slečejo – v resnici le predvajajo posnetek – in enako zahtevajo od sogovornika. "Posnamejo ga in izsiljujejo. Temu rečemo sextortion oziroma izsiljevanje z intimnimi posnetki, in tega je zelo veliko tudi v Sloveniji."

Na Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT se v veliko primerih obrnejo sorodniki in prijatelji žrtve, ki vedo, da je njihova ljubljena oseba nasedla goljufiji, a si sama tega noče priznati. Da na drugi strani ekrana ni ljubezen njenega življenja, ji pomagajo spoznati strokovnjaki za kibernetsko varnost.

"Enkrat sem govoril z gospo, ki je nakazala že precej visoko vsoto denarja. Razložil sem ji, za kaj gre, in odvrnila mi je, da se ji je zdelo, da ni vse ok. Hkrati pa je dejala, da se tako dobro počuti, kot se ni še nikoli v življenju. Na spletu je imela nekoga, s katerim se je lahko pogovarjala vsak dan, pihal ji je na dušo, poleg tega pa se je v ozadju odvijala še zgodba o nekem kovčku z denarjem. Celo Združeni narodi so z njo stopili v stik, če bi sodelovala z njimi. Toliko se ji je dogajajo, da se ji je zdelo, da živi v telenoveli."

*"It’s a new day, filled with possibility and opportunity for great things to happen. The sun has risen, bringing you majestic colors to paint another page in your book. Embrace life and dance with passionate gratitude for the story you are creating. Jump up to greet this day with a twinkle in your eye and a spring in your step. Have a beautiful day!"

"Good morning! May today be filled with so much laughter that your abs hurt – or at least enough smiles to make your cheeks sore and your heart happy. For me, happiness comes from being your friend. Your friendship is a refuge of bliss for me, a protected space where I am seen and known. So, if I were there, I would turn the corners of your mouth up into a smile and try to give you back some of that happiness to thank you for being my friend. Have an incredible morning and day."

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje