Sprejete dopolnitve pokojninskega zakona, ki zajemajo 10.000 ljudi

Slovenija 29. Sep 202114:02 4 komentarji
Vzajemna
Ziga Zivulovic jr./ BOBO

Državni zbor je s 66 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitve pokojninskega zakona, ki so jih predlagali v Levici. Obdobje prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje se bo v skladu z njimi tudi po 1. januarju 2013, ko je začela veljati zdajšnja pokojninska reforma z drugačnimi rešitvami, štelo v pokojninsko dobo brez dokupa.

Državni zbor je s 66 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitve pokojninskega zakona, ki so jih predlagali v Levici. Z dopolnitvami želijo pri Levici popraviti krivice zavarovancem, ki so po uveljavitvi reforme leta 2013 ostali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in še naprej plačevali prispevke zanj. Pri tem niso vedeli, da se jim doba, za katero so vplačevali prispevke, ne bo upoštevala kot pokojninska doba brez dokupa.

Dopolnitev zajema okoli 10.000 ljudi

Problematika se nanaša na nekaj manj kot 10.000 ljudi, med katerimi jih je 2800 že upokojenih, 7000 pa jih na upokojitev še čaka. Obdobje plačevanja prispevkov od leta 2013 do prve prekinitve zavarovanja se jim bo po novem štelo v pokojninsko dobo brez dokupa. V skladu z dopolnitvami bo pokojninski zavod vsem navedenim v roku šestih mesecev po uveljavitvi dopolnil na novo odmeril pokojnino oz. jim odmeril starostno pokojnino namesto predčasne.

“Končno se je našla politična volja”

Dopolnitve odpravljajo krivice zavarovancev, ki so samoplačniško prispevali v pokojninsko blagajno, čeprav so bili brezposelni, zaposleni kot prekarci oz. so čakali na svojo upokojitev v nezavidljivem socialnem in psihološkem položaju, je po glasovanju v DZ dejal poslanec Levice Miha Kordiš. V Levici si po njegovih besedah od leta 2017 prizadevajo, da se storjena krivica popravi. “Zdaj se je končno našla politična volja, da se jih zaščiti pred napakami države in se jim prizna pokojninske pravice, za katere so plačevali,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje