Sprememba na šolskem koledarju: zimske počitnice so premaknili

Slovenija 03. Maj 202217:00 > 17:58 2 komentarja
smučanje, zimske počitnice, otroci
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za izobraževanje pod vodstvom Simone Kustec je sprejelo nove pravilnike, ki urejajo šolski koledar. Zimske šolske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu začele 30. januarja za eno polovico države in 6. februarja za drugo. Razlog je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo potekalo v Planici in zaradi katerega bodo konec februarja 2023 zasedene turistične kapacitete na Gorenjskem.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so potrdili, da bodo prihodnje šolsko leto zimske šolske počitnice potekale prej kot običajno. Namesto konec februarja se bodo v prihodnjem šolskem letu začele v ponedeljek, 30. januarja, za eno polovico države in 6. februarja za drugo.

Spremembe pravilnika o šolskem koledarju, pod katerega je podpisana ministrica Simona Kustec, so že bile objavljene v Uradnem listu in veljajo za osnovne in srednje šole. “Prvo ocenjevalno obdobje v šolskem letu 2022/2023 traja od 1. septembra 2022 do 27. januarja 2023, drugo oce­njevalno obdobje pa od 28. januarja 2023 do 24. junija 2023,” še piše v Uradnem listu.

Razlog za spremembo je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem potekalo v Planici. Smučarski skakalci, tekači, njihovo spremljevalno osebje in številni navijači, ki jih pričakujejo organizatorji, bodo predvidoma zasedli veliko večino turističnih kapacitet na Gorenjskem. Ker bi za šolarje in njihove starše v hotelih in apartmajih zmanjkalo prostora, so počitnice prestavili. Tako bodo na boljšem tudi ponudniki turističnih kapacitet, ki bodo namestitev lahko ponudili obojim.

Za zdaj še ni uradno, šolarji iz katerega dela Slovenije bodo na počitnice odšli prvi. V kratkem bodo objavljena navodila za šole, kjer bo uradno oznanjeno tudi to. Sicer velja, da se eno leto na počitnice najprej odpravijo šolarji iz osrednje in zahodne Slovenije, naslednje leto pa iz vzhodne. Glede na to je pričakovati, da bodo prihodnje leto najprej, torej konec januarja, dopustovali šolarji iz vzhodne polovice države, v tednu od 6. februarja pa iz osrednje in zahodne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje