“Spustila sem bolečino ven in odprla srce za brata” (VIDEO)

"Takrat, ko je bilo najhuje, ko sem res bluzila – in ne morem reči, da sem se iskala, ker sem dejansko bluzila – takrat sem, kljub temu da sem bila zelo nizko, imela neko vero, da to nisem jaz." Alenka Artnik Burghardt, vrhunska športnica in serijska svetovna rekorderka v potapljanju na vdih, je pred dnevi za N1 govorila tudi o svojih življenjskih izkušnjah (v posnetku zgoraj). Pripovedovala je o odvisnosti od alkohola in drog v družini ter o prezgodnji smrti brata, očeta in mame. O težkih letih, ki jih je preživljala zaradi izgub. In o tem, kako v takšnih težkih časih najti sebe. O tem javno govori zato, ker ve, da podobne stiske doživljajo številni. Zato da vejo, da v tem niso sami.

“Imela sem vero, da to ne more biti moje življenje, da ne morem propasti na takšen način. A dogajalo se mi je natančno to, kar sem prej videla doma. Imela sem ta vzorec doma in dogajalo se mi je natančno to.” Tako pripoveduje Alenka Artnik Burghardt (poročila se je prejšnji mesec), izjemna sogovornica, o desetletju iskanja in “bluzenja”, preden je našla potapljanje na vdih in sebe. Izsek iz N1 podkasta, v katerem iskreno govori o svojih življenjskih preizkušnjah in ki lahko pomaga marsikomu, ki žaluje, si lahko ogledate v posnetku zgoraj.

Odraščala je v sicer zelo ljubeči družini, ki pa sta jo žal tragično zaznamovala bratova odvisnost od drog in očetov alkoholizem. Oče se je ozdravil, a kasneje zgodaj umrl. Brat se je zdravil v komuni, prišel ozdravljen domov, a v “toksičnem” okolju spet zapadel v droge in umrl. Mama je zgodaj umrla za rakom. Ostali sta sami s sestro, s katero sta še vedno zelo povezani. Tudi o tem govori v N1 podkastu. Bratu je odpustila med enim potopom, ko ga je, kot pravi, zagledala pred sabo: Njegov pogled je bil močan, bil je njegov pogled, če bi si on izbral drugo pot. Ko je prišla na površje, je bila nasmejana, a ko je razmišljala o tem dogodku, je ugotovila, da je leta čutila žalost, ker ni zmogel premagati odvisnosti. In takrat je prvič jokala za njim. “Te je potapljanje tudi na neki način odprlo?” Alenka Artnik Burghardt v N1 podkastu odgovori: “O, ja, absolutno, voda te odpre. Na neki način je voda lahko tudi kot beton, če si v krču; ampak ko se toliko časa izpostavljaš temu elementu, se odpreš in te zmehča.”

alenka artnik
Spodaj je “en drug svet, to je neka druga realnost” (Foto: Federico Buzzoni)

“To je bila zelo močna travma za vse nas, močno razočaranje, tudi zaradi tega sem verjetno imela zamero do njega, ker sem videla, koliko bolečine je povzročil nam doma. Ogromno. In ja, očitno se je življenje odločilo, da je pravi trenutek, da spustim to bolečino ven in da odprem svoje srce za svojega brata. Ki sem ga imela neskončno rada …”

O njeni športni in življenjski poti prav zdaj snemajo dokumentarec, ki naj bi luč sveta ugledal v naslednjih letih. Ekipa hodi z njo po svetu, snemajo povsod. Gre za eno od velikih ameriških produkcijskih hiš, pravi. O svojih življenjskih izkušnjah pa še: “Življenje mi je ponudilo nagrado, ker nisem prodala duše. … 30 let sem iskala neki pomen in sem ga našla pod vodo.” V pogovoru za N1 je povedala tudi, da je bilo pred tem obdobje, “ko niti približno nisem videla neke luči.” A s tem, ko se je odločila, da odloži “prtljago, ki ni bila moja”, ko se je odločila, da “takšnega življenja ne želim živeti, sem si dala možnost za neko drugo življenje in pripravljena sem bila sprejeti lepe stvari v življenje”.

Alenka Artnik
Foto: arhiv Alenke Artnik

O svetu na globini 100 metrov pod gladino v N1 podkastu pripoveduje: “To je en drug svet, to je neka druga realnost, odvisno od potopa, seveda, odvisno od tega, koliko sem se sposobna spustiti ‘globoko’. Dobesedno, pa tudi drugače. Koliko sem se sposobna spustiti vase. Če mi to uspe, je to res neka druga realnost.” Celoten, skoraj poldrugo uro dolg podkast, v katerem podrobno spregovori o tem športu, pravilih, tehniki, treningih in o svojih uspehih, pa lahko gledate tu:

V podkastu je med drugim pred kamero tudi pokazala takoimenovani mouth-fill, torej, kako v globini potegne zrak iz pljuč v usta, zelo jasno pa je izrazila tudi svoje ostro stališče do dopinga.