“Ljudje mislijo: Meni se ne more nič zgoditi. Ampak to ni res”

Slovenija 20. Jul 202310:37 0 komentarjev
Hud vetrolom je prizadel dolino Radovne
PGD Gorje / PGD Mojstrana

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je po včerajšnjem neurju, v katerem je umrla ena oseba, dejal, da je edini nasvet ob takšni vremenski napovedi in vseh opozorilih, da ostanemo v notranjih prostorih in počakamo, da gre nevihta mimo. "Nimamo kaj delati zunaj," je ob tem poudaril.

V Kovinarski koči v Krmi je ujetih približno 90 ljudi, med njimi slepi in slabovidni s spremljevalci. Na varno v Mojstrano ne morejo, ker se je na cesto porušilo veliko dreves.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana gasilci in gozdarji že čistijo cesto, na pomoč bo prišla tudi strojna oprema (harvesterji). Dve osebi, ki sta bolni, bo odpeljal helikopter.

Čudi ga, da je bil izlet pohodnikov na Triglav organiziran ob takšni vremenski napovedi. “Ne le napovedi, celo opozorila vseh pristojnih: že več dni civilna zaščita, uprava za zaščito in reševanje ter gorski reševalci opozarjamo ljudi. Včasih je treba upoštevati navodila in v svoje dobro narediti kaj, kar nam ni všeč,” je ob tem dejal.

Srečko Šestan
Valter Leban/BOBO

Včeraj je v neurju na Bledu tragično umrla 32-letna tuja državljanka, na katero je padlo drevo. Kot je dejal Šestan, imajo ljudje velikokrat miselnost, da se njim to ne bo zgodilo, ampak to prepričanje je po njegovih besedah napačno. “Vsakemu se lahko zgodi, ravnati je treba preventivno. Edini nasvet ob taki napovedi je, da ostanemo v notranjih prostorih, zaščitimo stvari, ki jih lahko, na primer damo avto pod streho, drugače pa počakamo na varnem do umiritve razmer. Šele potem preverimo, kako je zunaj.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!