Šestan: Za zdaj ni variante, da bi lahko v Črno na Koroškem prišli po tleh

Slovenija 05. Avg 202311:23 > 14:33 1 komentar

Slovenija ostaja v primežu katastrofalnih poplav. Črna na Koroškem je po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana popolnoma odrezana od sveta. "Variante, kako 'po tleh' priti do tamkajšnjega območja, še nismo našli," je poudaril. Zato bodo kruh in druge nujne življenjske potrebščine v Črno dostavili po zraku. Še vedno pa po državi potekajo številne evakuacije, s helikopterjem so rešili tudi nosečnico.

S silovitimi poplavami in njihovimi posledicami se še vedno bori velik del Slovenije, nekateri kraji so odrezani od sveta, ujetim domačinom pa primanjkujejo nujne življenjske potrebščine. 

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana je bilo ponoči še kar nekaj evakuacij. “Izrekam pa veliko grajo, ker so bile evakuacije potrebne tudi ponoči, ko pa smo ljudi na nevarnosti opozarjali vse od jutra,” je bil oster Šestan in dodal, da mora biti jasno, da ekipe na terenu z akcijami ponoči tvegajo več.

Skupna številka evakuiranih sicer še ni znana, v Rečici ob Savinji so ponoči oskrbeli tisoč turistov v kampu, dvesto v Ljubnem, 650 tujcev so nastanili v zasavskih občinah. Zdaj je večina že odšla. Žal pa so evakuacije še potrebne tudi zaradi zdravstvenih težav nekaterih, s helikopterjem so reševali tudi nosečnico, je dejal Šestan. Evakuacija se je srečno končala, kot je Gorska reševalna zveza Slovenije sporočila okoli 13.30, so škofjeloški reševalci in gasilci s pomočjo helikopterja Slovenske vojske v ljubljansko porodnišnico uspešno prepeljali nosečnico iz Sv. Barbare v občini Škofja Loka.

Črna na Koroškem odrezana od sveta

Črna na Koroškem je popolnoma odrezana od sveta. “Variante, kako ‘po tleh’ priti v Črno na Koroškem še nismo našli,” je povedal.

Nujne potrebščine pa bodo tja dostavili s helikopterjem. Gre za osnovne življenjske potrebščine. “Podobna težava je od Ljubnega navzgor. Tja sicer lahko pridemo po tleh, a so bile poplavljene vse trgovine, zato bomo tudi tam za domačine na delilna mesta dostavili osnovne potrebščine,” je pojasnil Šestan.

Črna na Koroškem.
Črna na Koroškem. (Foto: Aljaž Tratnik/Neurje.si/FACEBOOK)

Po njegovih besedah je pred pripadniki civilne zaščite velika naloga. “Ko bo stanje dopuščalo, moramo pregledati mostove.” Ti so po besedah poveljnika največja grožnja.

Šestan pa ne izključuje možnosti, da bo treba promet po nekaterih mostovih treba popolnoma prepovedati. “Strokovnjaki si najbolj prizadete lokacije že ogledujejo.” Civilna zaščita pomaga tudi elektro podjetjem in Telekomu, ki se trudijo ljudem vrniti elektriko in telefonske povezave. Ko bo voda upadla, pa bo aktiviranih še več gasilcev iz cele Slovenije. 

Številni ljudje potrebujejo pomoč. “Območje je enormno in ljudje morajo razumeti, da k vsem naenkrat ni mogoče priti na pomoč,” je sklenil Šestan.

Njegovo celotno izjavo si lahko ogledate v zgornjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje