Županja Črne na Koroškem zaskrbljeno: Ljudje ne vedo, kaj je z njihovimi svojci

Slovenija 05. Avg 202309:35 1 komentar
Črna na Koroškem.
Črna na Koroškem. (Foto: Aljaž Tratnik/Neurje.si/FACEBOOK)

Poplave so hudo prizadele praktično vso Koroško, najbolj pa Mežiško in Mislinjsko dolino skupaj z Dravogradom. Že drugi dan je od sveta povsem odrezana Črna, kjer je začelo primanjkovati vode, hrane in goriva za agregate. Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je za N1 dejala, da od države pričakuje takojšnje ukrepanje, da bodo prebivalci zanesljivo na varnem. Ti namreč v svojih hišah še vedno nemočno čakajo na pomoč.

Razmere na Koroškem so katastrofalne praktično po vsej regiji, a današnja prioriteta za reševalce in gasilce je Črna. Ta je že drugi dan povsem odrezana od sveta, zaradi prekinjenih telefonskih povezav pa ljudje ne morejo vzpostaviti stika s sorodniki in lahko le upajo na najboljše.

“Podatkov o trenutnih razmerah nimam,” pravi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Kot pojasnjuje, so telefonske povezave poškodovane, zato tudi informacije kapljajo po kosih. V Črni signala ni, občasno je mogoče poslati le SMS-sporočila. “Ljudje ne vedo, kaj je z njihovimi svojci,” dodaja.

Na težave je opozorila tudi nekdanja vrhunska smučarka Tina Maze.

Županja je v stiku tudi z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem, od katerega pričakuje ukrepanje, da bodo občani zanesljivo na varnem. “Čudno je, da je Črna že dva dni odrezana od sveta,” pravi in dodaja, da upa na reševanje s helikopterji in na postavitev repetitorja, ki bi zagotovil telefonski signal. Postaviti naj bi ga skušali na bližnjem Ludranskem Vrhu.

Nekateri prebivalci so po njenih besedah še vedno ujeti v svojih hišah in čakajo na pomoč.

Črna na Koroškem je tudi po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana popolnoma odrezana od sveta. “Variante, kako ‘po tleh’ priti do tamkajšnjega območja, še nismo našli,” je poudaril. Zato bodo kruh in druge nujne življenjske potrebščine v Črno dostavili po zraku.

Povodenj odnesla vodovodno cev in električni vod

Lesjak upa tudi, da bodo Črni zagotovili velik agregat, ki bi kraju zagotovil preskrbo z elektriko. Povodenj je namreč odnesla glavni električni vod, zaradi česar so prebivalci odvisni od agregatov, vendar pa tudi zanje začenja primanjkovati goriva.

Po zadnjih informacijah poskušajo električarji priti do naselja, pot pa jim utirja eden od kmetov.

Poškodovana je tudi glavna vodovodna cev, zaradi česar prihaja do pomanjkanja pitne vode. Županja Črne na Koroškem pravi, da ima nekaj prebivalcev še na voljo svojo vodo, in upa, da bodo preskrbo uredili na ta način. Svoj vodnjak ima tudi tamkajšnje smučišče.

Slovenska vojska se je do Črne poskusila prebiti že v petek, kot smo izvedeli neuradno, pa je danes do tja s helikopterjem vendarle prispelo približno 30 vojakov. Do obubožane občine je včeraj prišlo tudi 120 gasilcev iz Pomurja, 180 jih pričakujejo danes. Dodatnih 60 jih bo prišlo še iz Dolenjske.

Narava se je nad tem območjem znesla že pred dvema tednoma, ko je neurje pustošilo na Koroškem. Zaradi podrtih dreves je bilo takrat zaprtih več lokalnih cest, številni so ostali brez elektrike, ponekod je veter poškodoval tudi strehe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje