Srečko Šestan za N1: Upajmo, da požar na Krasu ne bo najhujši v zgodovini

Slovenija 20. Jul 202215:58 > 22:23 0 komentarjev
Srečko Šestan
Bor Slana/BOBO

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za N1 povedal, da so gasilcem velike preglavice povzročala veter in gost dim, ki je oteževal vidljivost. Težave so imeli tudi z vodo. Zaradi okvare na omrežju Klariči je dostop do nje namreč omejen, zato so vodo s pomočjo gasilskih cistern vozili tudi iz doline. "Niti pod razno nam danes ne bo uspelo pogasiti požara. Upajmo samo, da to ne bo najhujši požar v zgodovini Slovenije, ker ga še ni konec," je v sredo popoldan dejal Šestan.

Požar na Krasu se je z italijanske razširil na slovensko stran. Na terenu se je z ognjenimi zublji borilo več kot 800 gasilcev, na pomoč pa jih je prišlo še več, saj so bile aktivirane dodatne regije. Na terenu iz zraka in na tleh je pomagala Slovenska vojska, v intervenciji so sodelovale tudi slovenska policija, Rdeči križ in nujna medicinska pomoč Sežana ter Nova Gorica.

Razmere na terenu so bile neizprosne. Kot je za N1 povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, je okoliščine dodatno slabšal veter, ki se je na vsake toliko obračal. “Pri gašenju iz zraka pa težave povzroča gost dim, zaradi katerega je vidljivost slaba in ne vidimo ciljev,” je povedal.

Možnosti, da bi gasilcem še v sredo uspelo požar omejiti oziroma ga pogasiti, pa po njegovih besedah skoraj ni bilo. “Zvečer naj bi se veter obrnil v drugo smer proti Italiji. Tako bomo bolj mirni, vendar dela ne bomo končali. Sedaj se celo pogovarjamo, iščemo možnosti, da bi okoli vasi posekali drevje in rastje, da bi ognjenim zubljem onemogočili širjenje,” je za N1 pojasnil Šestan.

Poleg neizprosnih vremenskih razmer in gostega dima je gasilcem preglavice povzročalo tudi zajemanje vode. Požar je namreč dosegel tamkajšnje zajetje Klariči, iz katerega se napaja celoten Kras, a ga je gasilcem uspelo pred ognjem ubraniti. Je pa nastala okvara na omrežju. “Vodo zato z gasilskimi vozili dovažamo iz doline. Na pomoč bo prišlo tudi šest vojaških cistern,” je dejal Šestan. Dodal je še, da bodo vodo poskušali dobiti celo iz hrvaške Istre.

Po besedah Šestana naj bi se veter zvečer znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. To bo po njegovih navedbah ugoden trenutek, da “napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti”. Vir: STA

Vasi, iz katere evakuirajo ljudi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!