Srečno, N1 Slovenija

Slovenija 15. Jun 202123:00 > 12. Jun 2022 11:46 22 komentarjev
Katja Šeruga
Katja Šeruga, direktorica Adria News Production, urednica N1 (Foto: N1 )

Dober dan in dobrodošli! To je n1info.si. Spletni portal N1 Slovenija. Smo del mednarodno uveljavljene medijske blagovne znamke N1. Ta slovi po neodvisnem in pogumnem novinarstvu ter gradi na verodostojnih medijskih vsebinah, ki javnost prepričajo tudi brez podleganja senzacionalizmu in tabloidnosti. In smo ekskluzivni partnerji CNN za ta del Evrope. Kaj vse lahko tukaj torej pričakujete?

Pet izjemno intenzivnih mesecev je za nami. Zasnova, ustanovitev podjetja v Sloveniji, sestavljanje ekipe, iskanje in urejanje prostorov, gradnja studia, postavljanje režije, montaž, druge napredne tehnike … Zakaj vse to? Ker smo spletni portal, na katerem boste naše ažurne, relevantne, poglobljene, športne in druge vsebine, intervjuje, kolumne, analize, ki so slovenski javnosti prosto dostopne, lahko tako brali kot gledali.

Verjamemo, da z digitalnim razvojem, ki mu je koronakriza dala še dodatne pospeške, narašča potreba po informacijah tako v realnem času kot na zamik in v različnih formatih na spletu. Razvoj narekuje prilagajanje in miselnost, usmerjeno v prihodnost, zato smo tudi mi del strategije digitalnega razvoja našega krovnega podjetja United Media z zavidljivim portfeljem, v katerem je 27 spletnih portalov, pet nacionalnih televizijskih hiš, 50 kabelskih kanalov, pet radijskih postaj in sedem tiskanih medijev.

Ekipa, vsebina in vrednote

N1 Slovenija se bo slovenski javnosti dokazoval kot neodvisen, profesionalen in odgovoren medij, ki ve, da se kljub naglim razvojnim spremembam nekaj v novinarstvu nikoli ne spreminja, da je vsebina kraljica, da ima javnost pravico do neodvisnih informacij in ki spoštuje ljudi, ki ta medij ustvarjajo tudi tako, da ne podpira prekarnih delovnih razmerij.

Ekipa N1
Ekipa, ki ustvarja n1info.si.

Kontekst je sovražnik senzacionalizma je slogan naše rubrike Poglobljeno, ki jo ureja in soustvarja Suzana Lovec, v preteklosti urednica večkrat nagrajenih projektov. Danes začenjajo s poglobljeno temo o cepilni revoluciji, še enem napredku, ki ga je prinesla koronakriza: to je razvoj mRNA cepiv. In podčrtujejo prepričanje uredništva N1 Slovenija, da je za zmago nad koronavirusom nujno množično cepljenje.

Pogovarjajmo se (v časih, ko na škodo vseh zlasti odločevalci tega ne počnejo) je vodilo rubrike N1 STUDIO, kjer se prvič v vlogi voditelja oddaj predstavlja priznani televizijski novinar Miha Orešnik skupaj s producentko Ivo Lačan in dnevnim urednikom za video Vidom Libnikom.

Informativne vsebine so v rokah naše glavne dnevne urednice Nede Došenović in močne novinarske ekipe N1 Slovenija. Športne, ki jih bo letos kronala tudi Prva slovenska nogometna liga, pa v rokah pomembno okrepljene spletne redakcije Sportkluba, ki postaja sportklub.n1info.si in ki jo prevzema Martin Pavčnik.

Družbena omrežja
N1

Med našimi rednimi kolumnisti predstavljamo glavnega epidemiologa v državi Maria Fafangla, ki je ekskluzivno za N1 Slovenija prvič v življenju privolil v pisanje kolumn. Prav tako dr. Urška Velikonja, profesorica prava na univerzi Georgetown v Washingtonu, ki je bila tudi med špicenkandidati ameriških demokratov za sedež v ameriški komisiji za trg vrednostnih papirjev (SEC). Dr. Franjo Husam Naji, prav tako redni kolumnist N1 Slovenija, je predstojnik oddelka za kardiologijo v UKC Maribor, bobovec, pisatelj in potomec palestinskega begunca v Sirijo. Boštjan Videmšek pa eden vidnejših večkrat nagrajenih slovenskih novinarjev in publicistov z izjemnim razumevanjem kompleksnosti današnjega sveta ter s poudarkom na ozaveščanju o največji grožnji človeštvu in svetu – podnebnih spremembah.

V prepričanju, da so mediji prostor kritične misli in odprte javne razprave, ob 30-letnici slovenske samostojnosti za N1 Slovenija o državi s pogledom, kakšna naj bo v naslednjih 30 letih, razmišljajo in pišejo ekonomist in profesor dr. Mojmir Mrak, podjetnik, soustanovitelj zasavskega Dewesofta dr. Jure Knez, humanitarka in zdravnica Ninna Kozorog, selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in tržaški pisatelj Boris Pahor. Objave besedil tudi te eminentne avtorske postave začnemo v ponedeljek, v tednu pred dnevom državnosti.

Mednarodna vpetost

To, da je N1 ekskluzivni partner ameriškega CNN za ta del Evrope, med drugim poleg izmenjave vsebin in vzajemnega poročanja ob izrednih novicah pomeni tudi, da si lahko na n1info.si v rubriki CNN video ogledate dokumentarne filme CNN in daljše reportaže. Ob današnjem lansiranju n1info.si izpostavljamo dokumentarni film vrhunskega novinarja CNN Fareeda Zakarie Savdska Arabija – kraljestvo skrivnosti, ki po brutalnem umoru kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija na konzulatu Savdske Arabije v Carigradu kontekstualizira izjemno zapletenost predvsem ekonomsko-naftnih odnosov med sicer zavezniškima Washingtonom in Riadom.

Uredniški odbor
N1

Mednarodno optiko N1 daje tudi mednarodno sestavljen uredniški odbor, ki že vse od leta 2014, ko je N1 začel delovati v Srbiji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, debatira o smernicah uredniškega delovanja. Uredniškemu odboru N1 svetujeta in bdita nad njim nekdanji visoki predstavnik britanskega BBC Peter Horrocks in izvršni direktor Enexa Adrian Wells.

Z najboljšimi željami, N1 Slovenija, ob današnjem lansiranju n1info.si pravi Horrocks, ki je bil v svoji bogati karieri v medijih med drugim vodja svetovnega servisa na BBC (BBC World Service). Kajti: V času lažnih novic je zagon informativnega medija, ki prinaša zanesljive in preverjene informacije, za Slovenijo pomemben. N1 je zavezan neodvisnemu, nepristranskemu in odgovornemu poročanju, novinarstvu v dobro javnosti. Svetovalci uredniškega odbora, ki so zavezani najvišjim novinarskim standardom, bodo bdeli tudi nad N1 Slovenija, pove Peter Horrocks. Adrian Wells pa temu dodaja: N1 slovi po pogumnem novinarstvu z močnim vplivom na družbo. Javnost potrebuje medij, ki mu lahko zaupa in ki bo javnost informiral, ne da bi se koga bal ali bil komu kaj dolžan. N1 ima močne mednarodne povezave in zdaj bo s ponosom služil tudi slovenski javnosti.

Srečno, N1 Slovenija!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje