Sta Alenka Bratušek in Marjan Šarec zakopala stare zamere?

Slovenija 28. Sep 202115:13 > 18:18 4 komentarji

Med predsednico SAB Alenko Bratušek in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem je bilo v prejšnji vladi večkrat napeto. Danes oba pravita, da zamer med njima ni. "Že zdavnaj ne bi bila več v politiki, če bi zamere nosila na hrbtu," je povedala Bratušek.

Med predsednico stranke SAB Alenko Bratušek in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem je bilo v preteklosti že večkrat napeto. Bratušek je Šarca, preden je dejansko odstopil, pozivala k odstopu, če kandidatka SAB za ministrico Angelika Mlinar ne bi dobila dovolj glasov v DZ. Takrat je Šarec o SAB zapisal, da se nekatere stranke s petimi poslanci vedejo, kot bi jih imele 30. Tudi združevanja liberalnih strank nikoli ni bilo.

Bratušek: Ne bi bila več v politiki, če bi zamere nosila na hrbtu

Kako si torej Alenka Bratušek in Marjan Šarec predstavljata sobivanje v novi vladi? Kot je v oddaji N1 STUDIO povedala Bratušek, je trdno prepričana, da bodo na naslednjih volitvah zmagali. “Mi si jih seveda želimo čimprej,” je dejala. Po njenih besedah sedanja koalicija in vlada, čeprav dela državi veliko škodo in nima v DZ niti večine, ne zmoreta sprejeti navadnih stvari. “Zato bi bilo smiselno, da gremo čim prej na volitve. V tem sporazumu smo jasno definirali, kaj bomo naredili, ko na volitvah zmagamo. Jaz pa v imenu stranke SAB dajem zavezo, da bodo ljudje in država na prvem mestu,” je povedala.

“Mislim, da smo se iz preteklosti marsikaj naučili. Je pa v politiki tudi tako, da je treba dati zamere na stran, ker morajo biti na prvem mestu ljudje in država. In v strank SAB bomo delali tako,” je bila jasna Bratušek. Na vprašanje voditelja, ali so torej zamere pokopane, je predsednica SAB dejala, da že “zdavnaj ne bi bila več v politiki, če bi zamere nosila na hrbtu”.

Šarec: Prav nobenih zamer nimam, veselim se sodelovanja

Šarec pa je dejal, da se v določenem trenutku pove tisto, kar je treba povedati. “To ne pomeni, da bomo zdaj greli neke zamere. Zamer ni. Ko slišim besedo zamere, se lahko le nasmehnem. Po navadi se iščejo zamere samo na tej strani, pa vemo, kako je na desnici. Kdo pa je žvižgal Ljudmili Novak na shodu? Tudi desnica ni čisto brez težav nikoli bila in v prihodnje ne bo,” je povedal.

“Gremo naprej in delamo naprej,” je dejal Šarec. Dodal je, da je bilo za napetosti v vladi krivo tudi, da jih en poslanec Desusa ni podpiral. “V parlamentu smo imeli nazadnje le 42 glasov. Danes pri vladi vidimo, kako je, če nimaš večine. Nismo hoteli enake poti, da bi vladali z odloki, samo da bomo vlekli naprej. Prav nobenih zamer nimam in se veselim nadaljnjega sodelovanja.”

Zajem zaslona

“Bolj pošteno je v določenem trenutku nekaj povedati in iti naprej. To je temelj dobrega sodelovanja – da si povemo, kar nam včasih leži na duši. Kot rečeno, to je preteklost, od tega sta minili dve leti. Zdaj se ukvarjamo s prihodnostjo in smo samo štiri stranke. Vsi štirje, ki stojimo tukaj, smo načelni. Pred volitvami 2018 smo se zavezali, da se ne bomo povezovali z antidemokratičnimi silami, in tega se držimo še danes. Pa tudi če je cena za to izguba oblasti,” je dodal Šarec.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje