STA praznuje 30 let: “Smo medijska hiša v javnem interesu”

Slovenija 20. Jun 202116:30 > 21. Jun 2021 09:33 0 komentarjev
STA
Tamino Petelinšek/STA

Predsednik RS Borut Pahor bo STA v sredo odlikoval z redom za zasluge, in sicer za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru.

Pred natanko 30 leti je z objavo prve novice začela delovati Slovenska tiskovna agencija (STA). Agencija, ki se zaradi vladnega neizplačevanja nadomestila za javno službo bori za obstanek, je okroglo obletnico obeležila s slovesnostjo, predsednik republike Borut Pahor pa bo STA prihodnji teden izročil državno odlikovanje. STA bo prejela red za zasluge, in sicer za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije.

Prireditve ob 30. obletnici delovanja sta se udeležila nekdanja predsednika RS Milan Kučan in Danilo Türk ter ljubljanski župan Zoran Janković. Na dogodku so se sedanjim zaposlenim pridružili tui številni nekdanji sodelavci. Prišli so tudi trije ustanovitelji STA, Franci Zavrl, Franci Perčič in Dejan Verčič.

NE SPREGLEJTE

Zaposleni so z dogodkom sporočili, da se ne bodo uklonili politiki in bodo nadaljevali s svojim javnim poslanstvom ter še naprej obveščali javnost o dogodkih in dogajanjih. Na prireditvi so med drugim nastopili Vlado Kreslin, Zoran Predin in Drago Mislej Mef.

Medijska hiša v javnem interesu

“Žal 30. rojstni dan obeležujemo v najbolj negotovih časih v zgodovini naše hiše. Lotila se nas je politika. Ne prvič. A še nikoli tako agresivno kot zdaj,” so v skupni izjavi, prebrani na popoldanski slovesnosti, opozorili zaposleni. “Trenutna vladajoča politika si napačno razlaga našo vlogo. Mi nismo vladno trobilo, mi smo medijska hiša v javnem interesu. Namesto priznanja za naše delo v treh desetletjih smo bili letos deležni zmerjanja z nacionalno sramoto,” so sporočili.

“Svoje delo kljub negotovim razmeram še naprej opravljamo profesionalno. To bomo počeli do konca in ne bomo dovolili, da nas spremenijo v piar službo vlade, ne te, ne katerekoli druge. Verjamemo, da je luč na koncu predora in da bomo svojo pravico dosegli na sodišču,” so dodali zaposleni.

Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Več kot 2,5 milijon novic v slovenščini

STA je bila v sodni register vpisana 3. junija 1991, delovati pa je začela 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije. Na današnji dan pred 30 leti je objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja, sprva predvsem s tujimi javnostmi. Pred tem je namreč v Sloveniji delovala le skupna jugoslovanska tiskovna agencija.

Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je STA v 30 letih razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Dnevno STA, ki danes zaposluje več kot 80 novinarjev, fotografov in drugih sodelavcev, v povprečju objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku.

STA
Žiga Živulović jr./BOBO

Tako je v 30 letih STA ustvarila več kot 2,5 milijona novic in drugih tekstovnih vsebin v slovenskem in več kot 270.000 v angleškem jeziku. Objavila je okrog en milijon fotografij in več kot 130.000 tonskih posnetkov. Prav tako je objavila več kot 15.000 video posnetkov.

Vlada ni zagotovila financiranja

Kljub temu se STA ob 30-letnici bori za obstanek, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo. Vlada je sicer nedavno sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA, a predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da ta v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA. Da uredba nezakonito posega v avtonomijo agencije in je protiustavna, opozarjajo tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije.

Medtem je nazorni svet STA pozval vlado, naj čim prej pregleda poslano dokumentacijo o poslovanju STA, poda morebitne dodatne zahteve za podatke in vzpostavi financiranje javne službe STA ter posledično zagotovi delovanje STA kot gospodarske družbe.

V podporo STA je sicer Društvo novinarjev Slovenije v začetku maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki je naletela na širok odziv in v okviru katere se je do danes v podporo STA zbralo 271.800 evrov.

STA
N1