Stanje po poplavah od kmetije do kmetije različno: Potreben individualen pristop

Slovenija 23. Avg 202318:21 0 komentarjev
Irena Šinko
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetijska ministrica Irena Šinko je ob današnjem obisku Zgornje Savinjske doline dejala, da je stanje na kmetijah po uničujočih poplavah različno, pri tistih, ki so izgubili vse, pa bo potreben individualen pristop. Posamezne primere bo reševalo ministrstvo, Šinko pa je obenem pozvala kmete, naj se obrnejo na kmetijsko svetovalno službo, ki bo v neposrednem stiku z njenim resorjem.

Stanje na kmetijah po uničujočih poplavah je različno, pri tistih, ki so izgubile vse, bo potreben individualen pristop, je danes ob obisku Zgornje Savinjske doline dejala kmetijska ministrica Irena Šinko. Kmete je pozvala, naj se obrnejo na kmetijsko svetovalno službo. Ta bo v neposrednem stiku z ministrstvom, ki bo reševalo individualne primere.

Trenutno je težko napovedati dokončne ukrepe pomoči, saj je stanje od kmetije do kmetije zelo različno, je po navedbah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dejala Šinko, potem ko si je z državnim sekretarjem Darijem Krajčičem ogledala tudi škodo v kmetijstvu po nedavnih poplavah v Zgornji Savinjski dolini.

“Vemo, da so kmetje prizadeti in jim bo treba pomagati na različne načine. Situacija in škode so zelo različne od kmetije do kmetije, zato bo pri kmetijah, ki so izgubile vse, potreben individualen pristop,” je povedala.

poplave 2023
Borut Živulovič/BOBO

Finančni inštrumenti bodo objavljeni jeseni

Ministrica je obiskala hribovsko kmetijo Hriberšek v bližini Rečice ob Savinji, ki je ogrožena zaradi plazov. Ugotovili so, da bodo potrebne strokovne ocene, ali je na lokaciji še varno živeti ter kmetovati.

Ogledala si je tudi katastrofalne posledice poplav na kmetiji Zager v Ljubnem ob Savinji, kjer so izgubili vse kmetijske površine, stroje in objekte. “Pri takšnih kmetijah bo potreben individualen pristop. Treba bo najti finančno pomoč, da bo kmetija lahko sploh zagnala. Ena od možnosti so finančni inštrumenti, ki jih pripravljamo in bodo objavljeni jeseni. Prek sklada za regionalni razvoj bodo možni ugodni krediti za male kmetije,” je dejala ministrica.

Poplave so katastrofalne posledice pustile tudi na kmetiji Fale v Lučah, ki je prav tako izgubila vse – hlev z živino, kmetijsko površino, stroje in objekte. Ogrožena je tudi druga hiša, kjer je plaz že zelo blizu.

Letos je škoda v kmetijstvu ogromna

Ministrica je po ogledu dejala, da je škoda v kmetijstvu letos ogromna: maja so se zgodile poplave, julija neurja s točo, v avgustu pa je zopet poplavljalo. Kakšna bo končna ocena, je po besedah ministrice težko napovedati, jasno pa je, da bo treba pomagati na različne načine.

“Pripravljamo razpis za nakup mehanizacije, poskušali bomo izpeljati razpis za porabo sredstev iz programa razvoja podeželja, s katerim bi neposredno pomagali pri vzpostavitvi kmetijskih površin. Škoda, ki bo ocenjena prek občinskih komisij, bo med drugim izplačana prek sistema de minimis,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!