Na vidiku ekološka katastrofa? Gnojnica bi kmalu lahko dosegla Postojnsko jamo

Slovenija 22. Feb 202418:51 > 19:34 6 komentarjev
Foto: Civilna zaščita Notranjske/BOBO

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke, do katerega je prišlo na kmetijskem obratu v Studencu pri Postojni, se počasi izboljšuje. Napovedani dež, padlo naj bi okoli 70 litrov na kvadratni meter, bi ob takšnih količinah precej omilil trenutne razmere. Kljub temu še nadalje ostaja strah, da bi dosegla Postojnsko jamo in s tem prizadela jamsko življenje.

Madež gnojevke, ki se širi po reki Nanoščici, je trenutno po pojasnilih pristojnih približno 10 kilometrov oddaljen od sotočja z reko Pivko, ta pa še dodatna dva kilometra od Postojnske jame.

“Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema,” je v izjavi ob opisu dogodka dejal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Dodal je, da so v nočnem času zaključili zemeljska dela pri gradnji pregrad ob zbirnih lagunah z gnojevko na kraju izliva. “Želimo preprečiti vsaj to, da bi številni kubiki gnojevke, ki so še ostali, odtekli v vodo,” je dejal.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki si je danes ogledala stanje na terenu in se sestala s predstavniki institucij, ki opravljajo nadzor nad onesnaženjem in poskušajo preprečiti še večjo škodo, je v izjavi po srečanju dejala, da bo inšpekcija v čim krajšem času pripravila končno poročilo in vse ukrepe, ki bodo izrečeni. “Aktivirani ekipi, lokalni skupnosti in tudi ribiški družini bomo, kolikor je to v naši pristojnosti, na ministrstvu tudi nudili oporo,” je povedala ministrica.

Foto: Valter Leban/BOBO
Foto: Valter Leban/BOBO
Foto: Valter Leban/BOBO
Foto: Valter Leban/BOBO
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Valter Leban/BOBO

Gnojnica bo v treh do štirih dneh dosegla Postojnsko jamo

Janez Mulec iz Inštituta za raziskovanje Krasa je po današnjih ogledih stanja voda povedal, da je prišlo v zadnjih urah do redčenja gnojevke za faktor 250- do 500-krat od točke izliva. Trenutno so izmerili koncentracijo 6,6 miligrama amoniakalnega dušika na liter vode, ki je glavni indikator za prisotnost gnojevke. V nadaljevanju pričakuje dodatno redčenje onesnaženja.

“Madež gnojevke je prepotoval približno polovico poti od nastanka onesnaženja do Postojnske jame in zdaj nas čakajo še približno trije do štirje dnevi, da bo gnojevka dosegla Postojnsko jamo,” je povedal Mulec.

Pristojni pričakujejo in upajo, da bo onesnaženje čim manjše in bo imelo čim manjši vpliv na jamsko življenje. Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je poudaril, da je čista voda nujna za življenje človeških ribic, ki bodo ob onesnaženju lahko močno prizadete. Žalostno pa je po njegovih besedah to, da do takšnih onesnaženj, čeprav v precej manjšem obsegu, na Postojnskem ne prihaja prvič.

Prisotni so ministrico še opozorili, da tovrstna kmetijska dejavnost v tako velikem obsegu na kraškem terenu ni primerna, saj lahko ob nesrečnih dogodkih, kot je bil zadnji, močno onesnaži okolico in podtalnico.

Foto: Civilna zaščita Notranjske/BOBO
Foto: Civilna zaščita Notranjske/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje