Stanovanje v Logatcu: najemnike sprašujejo o veri in prehranskih navadah

Slovenija 06. Dec 202218:02 17 komentarjev
ljudje
PROFIMEDIA

Ob prijavi na oglas za prosto stanovanje v Logatcu morajo potencialni najemniki med drugim izpolniti vprašalnik in razkriti, ali so versko in politično aktivni, kako pogosto pijejo alkohol, jedo meso ali so morebiti vegani. Zagovornik načela enakosti je za N1 povedal, da v tem primeru že vodi postopek ugotavljanja diskriminacije, trenutno pa vodi še en podoben primer. Nepremičninski agent pa je dejal, da so takšni primeri redki, lastnikom nepremičnin so pomembne predvsem tri stvari: ali je najemnik zaposlen, kadi in ima hišnega ljubljenčka.

Med uporabniki družbenih omrežij je v zadnjih dneh zakrožil oglas za najem 57 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Logatcu. V oglasu, ki je bil sicer javno dostopen, pa izstopa vprašalnik, ki sta ga najemodajalca priložila opisu stanovanja.

Z vprašalnikom lastnika vse, ki se zanimajo za najem, sprašujeta po vrsti osebnih navad in okoliščin. Potencialni najemniki morajo tako odgovoriti na vprašanje, ali so kadilci, ali redno uživajo alkohol, so vsejedi, vegetarijanci ali vegani in ali so politično in versko aktivni.

Najemodajalca želita prav tako vedeti, kakšen odnos do okolja gojijo novi najemniki, kakšna je njihova dneva rutina in kakšno je njihovo družabno življenje. Najemniki morajo med drugim razkriti svoje hobije, opisati trenutno stanovanjsko situacijo in opisati, kako si predstavljajo udobno sobivanje z najemodajalci.

Kot je razbrati iz oglasa, v stavbi živita tudi najemodajalca. Ker jima je pomembno, kdo poleg njiju še živi v stavbi, sta se odločila sestaviti vprašalnik, ki ga mora izpolniti vsak zainteresirani najemnik. Na podlagi odgovorov se bosta nato odločila, kdo je pravi za najem. “Najemnika oziroma najemnico si izbirava glede na svoje vrednote in želje, zato so komentarji o tem, kakšna nacista sva, morda odveč,” sta lastnika med drugim zapisala v oglasu.

vprašalnik stanovanje

Oglas pod drobnogledom Zagovornika načela enakosti

Z vprašanji, ali so seznanjeni s konkretnim primerom in ali gre v tem primeru za diskriminacijo, smo se obrnili tudi na Zagovornika načela enakosti, ki ga vodi Miha Lobnik. Kot so povedali za N1, so o tem primeru obveščeni. Prejeli so prijavo diskriminacije in uvedli postopek ugotavljanja diskriminacije. “Postopek poteka, v njem bo zagovornik preveril vsa dejstva in okoliščine in na podlagi tega ugotovil diskriminacijo ali pa ne,” so dodali.

Kaj je diskriminatorno?

Kot pravijo pri zagovorniku, je po zakonu o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD) diskriminacija vsaka neupravičena slabša obravnava posameznika zaradi njegovih osebnih okoliščin v primerjavi z drugimi, ki so v primerljivem položaju, a so brez teh osebnih okoliščin. Osebne okoliščine po ZVarD so takšne osebne značilnosti, ki si jih ne izberemo sami ali jih težko spremenimo, recimo spol, narodnost ali etnično poreklo, jezik, vera ali prepričanje, starost, invalidnost, spolna usmerjenost in spolni izraz, zdravstveno in premoženjsko stanje, nosečnost, starševstvo in podobno.

Med osebne okoliščine tako ne sodijo stvari, ki jih izberemo sami, kot je imetje hišnih ljubljenčkov, kajenje in druge izbire, še pojasnjujejo pri zagovorniku. V ZVarD je kot področje, na katerem je zagotovljeno varstvo pred diskriminacijo, navedeno tudi področje dostopa do dobrin, storitev in stanovanja.

Ob tem so dodali, da je zagovornik že izdal več zahtev za odstranitev oglasov portalom za oglaševanje oddaje nepremičnin, ko so ti objavili oglase z očitno diskriminatornimi pogoji. “Poleg postopka ugotavljanja diskriminacije glede vprašalnika, o katerem poročate, poteka tudi postopek ugotavljanja diskriminacije zaradi diskriminatornega oglasa, ki ga zagovornik vodi proti lastniku stanovanja, agenciji, ki oddaja stanovanje, in nepremičninskemu portalu,” so pojasnili.

Zagovornik je imel tudi primere svetovanj na brezplačni telefonski številki 080 81 80 ali po elektronski pošti, ko so posamezniki zatrjevali diskriminatorno obravnavo pri dostopu do stanovanja tako, da pogoji za oddajo stanovanja niso bili diskriminatorni, so pa lastniki pri ogledu stanovanja ali telefonskem razgovoru povedali, da ne želijo tujcev.

Ob tem pa so opozorili, da je v teh primerih diskriminacijo težko potrditi. “Zagovornik se namreč o tem, ali je določeno ravnanje diskriminatorno, opredeli v uradnem postopku ugotavljanja diskriminacije. V tem postopku preveri vsa dejstva in okoliščine in na podlagi tega ugotovi ali ne ugotovi diskriminacije. To pomeni, da morajo prijavitelji diskriminacije kolikor mogoče dobro utemeljiti oziroma dokazati, da se jim diskriminacija dogaja. To je pri najemanju stanovanja običajno težko, saj najemodajalci običajno ne povedo, zakaj se niso odločili za enega iskalca stanovanja oziroma zakaj so se odločili za drugega. Včasih pa to storijo in denimo rečejo, da stanovanja ne bodo oddali tujcem – in takrat lahko zagovornik ob dovolj trdnih dokazih, da se je to zares zgodilo, tudi ugotovi diskriminacijo,” so še dodali.

Z vprašanji, zakaj so se odločili za tovrstna vprašanja in ali so seznanjeni s tem, da postopek vodi tudi Zagovornik načela enakosti, smo se obrnili tudi na lastnika nepremičnine. Na odgovore še čakamo.

Najemodajalcem so pomembne tri stvari

Kako pogosto se dogaja, da lastniki nepremičnin potencialne najemnike sprašujejo po veroizpovedi, politični usmerjenosti in podobnem? Nepremičninski agent Metropola IN Roman Prskalo je dejal, da je to precej redko in da sam takega primera ne pozna. Omenil pa je primer, ko so najemniki na ogled prišli oblečeni v muslimansko naglavno ruto, lastniki pa se zaradi predsodkov niso odločili zanje.

Roman Prskalo
Roman Prskalo

V večini primerov najemodajalce po njegovih besedah zanima, koga bodo dobili v stanovanje. Pomembne so jim zlasti tri stvari, je povedal. “Ključno je, da je najemnik zaposlen, da lahko plačuje najemnino in stroške. Zanima jih tudi, ali je najemnik kadilec in ali ima hišne ljubljenčke,” je povedal.

Prskalo je pojasnil, da se najemodajalci pogosto izogibajo kadilcem in ljudem s hišnimi ljubljenčki, na primer psi, saj se bojijo poškodb, čeprav bi lahko morebitno povzročeno škodo ob izselitvi pokrili z varščino. Najemodajalci pa so njegovih navedbah pogosto zadržani tudi pri oddajanju stanovanj tujcem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje