Konec leta vam s staro vozniško ne bo treba na upravno enoto

Slovenija 13. Sep 202205:54 12 komentarjev
Vozniško dovoljenje
N1

Do 19. januarja prihodnje leto bi moralo staro papirnato vozniško dovoljenje zamenjati več kot 300.000 ljudi, vendar bo vlada rok za menjavo podaljšala. Pripravila je namreč zakon, ki bo veljavnost rožnatim vozniškim dovoljenjem zamaknil za deset let.

Po trenutni zakonodaji je začetek prihodnjega leta oziroma natančneje 19. januar skrajni rok za menjavo starih vozniških dovoljenj rožnate barve z novim vozniškim dovoljenjem na plastični kartici. Tridelno papirnato vozniško dovoljenje so upravne enote izdajale do sredine leta 2009, njihova veljavnost pa je do imetnikovega 80. leta starosti.

Na začetku leta je bilo v uporabi nekaj več kot 450.000 starih vozniških dovoljenj, od 6. septembra pa je v obtoku še nekaj več kot 308.000 tovrstnih dovoljenj, kar bi v prihodnjih mesecih povzročilo velik naval na upravne enote. To bi namreč pomenilo, da bi morala v prihodnjih štirih mesecih upravno enoto obiskati skoraj četrtina vseh voznikov, saj bi sicer ostali brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Kot smo neuradno poročali zjutraj, zdaj je pa tudi že uradno, je vlada pripravila zakonski predlog, ki bo papirnatim vozniškim dovoljenjem podaljšal rok uporabe še za deset let, torej do leta 19. januarja 2033. To je tudi skrajni rok, ki ga določa evropska direktiva in predvideva poenoteno vozniško dovoljenje po vsej Evropi. Vlada bo o novem predlogu odločala že ta teden.

Vozniško dovoljenje
Tina Kosec/BOBO

Prvi rok postavili že leta 2018

Slovenija je pred leti že prestavila ukinitev rožnatih vozniških dovoljenj. Prvi rok je bil 30. aprila leta 2018, nato pa je parlament določil še dodatnih pet let časa za prehod. Takrat je bila Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki so napovedale prehod na kartična vozniška dovoljenja. Večina držav je rok za menjavo starih vozniških dovoljenj določila med letoma 2030 in 2033.

Drugo podaljšanje veljavnosti rožnatih vozniških dovoljenj bo zamaknil in prerazporedil tudi siceršnji velik naval na upravne enote. Letos namreč poteče veljavnost skoraj pol milijona osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj, zato so se na upravnih enotah močno podaljšale čakalne dobe. Marca je bilo treba za termin na upravnih enotah čakati skoraj en mesec.

Kartica v nasprotju s papirnato izdajo velja deset let

Novi predlog bi tako rok, po katerem imetniki rožnatega vozniškega dovoljenja ne bi več smeli voziti v prometu, premaknil na leto 2033.

Cena novega kartičnega vozniškega dovoljenja, ki je bolj obstojen od predhodnega in manjši, znaša 19,55 evra, ob tem pa je treba vlogi za podaljšanje dodati tudi ustrezno fotografijo. V primerjavi z rožnatim vozniškim dovoljenjem, ki so veljala do imetnikovega 80. leta starosti, so nove kartice veljavne deset let.

Marca že manjše spremembe zakona o voznikih

Konec marca so poslanci še v prejšnji sestavi parlamenta že odločali o spremembah zakona o voznikih. Takrat je bil na mizi poenostavljen postopek za pridobitev izpita za vožnjo z motorjem do 125-kubičnih centimetrov (kategorija A1).

Po novem lahko vsi, ki so že opravili izpit za avto (vozniško dovoljenje B) in niso mladi vozniki, lažje pridobijo še vozniško dovoljenje A1, ki velja za motorje do 125-kubičnih centimetrov. Na voljo sta dve možnosti; prva, lažja, velja le v Sloveniji, druga pa tudi v tujini. Podrobnosti, kako po novem do izpita kategorije A1, si lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje