Največji naval na UE Ljubljana, na termin za osebno izkaznico se čaka 26 dni

Slovenija 17. Mar 202214:42 > 14:59
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Na družbenih omrežjih lahko zasledimo objave številnih nejevoljnih uporabnikov, ki že več tednov čakajo na termin na upravni enoti. A na največji upravni enoti v državi opozarjajo, da se bodo čakalne dobe še podaljšale.

Ker slovenski državljani vsakih deset let menjamo osebne dokumente, bo do konca leta večini potekla veljavnost tako osebnih izkaznic in potnih listov kot vozniških dovoljenj. Na UE Ljubljana ocenjujejo, da bo letos veljavnost potekla kar 106 tisoč osebnim dokumentom. Njihove telefonske linije pa pregorevajo že zdaj. “Zaradi povečanega števila pretečenih dokumentov v klicnem centru dnevno beležimo več kot 2.500 klicev za naročanje, dnevno pa lahko opravimo od 800 do 1.200 upravnih storitev.” Najbolj obremenjena je prav ljubljanska upravna enota, ki zajema več kot 360 tisoč prebivalcev, zadeve v prestolnici pa urejajo tudi številni, ki tam delajo. “Poleg tega smo edini, kjer so uradne ure vsak dan po 15. uri. V ponedeljek, torek in četrtek do 18.00 in sredo do 19.00,” pojasnjujejo. 

Čakalna doba v Ljubljani 26 dni

Zaradi množičnih menjav izkaznic za biometrične in ker je treba do konca leta zamenjati tudi stara, rožnata vozniška dovoljenja, na največji upravni enoti v državi v naslednjih mesecih pričakujejo še večji naval strank. Aprilski termini pa so zasedeni že zdaj, trenutno za pridobitev osebnih dokumentov naročajo za 26 delovnih dni vnaprej, za pridobitev smsPass/SIGEN-CA pa do dva dni vnaprej.

19. januarja 2023 bodo prenehala veljati stara vozniška dovoljenja. Do tega datuma morajo vsi, ne glede na njegovo veljavnost, zamenjati staro vozniško dovoljenje.

Po osebno izkaznico kmalu za Bežigrad

Zaradi umiritve epidemije od ponedeljka ni več potrebno predhodno naročanje po telefonu oziroma prek e-pošte za obisk upravne enote, a na UE Ljubljana odgovarjajo, da ta način ohranjajo. “Ugotavljamo, da so stranke veliko bolj zadovoljne, ko pridejo na termin ob dogovorjeni uri.”

Ob tem dodajajo, da se nikakor ne sme čakati na zadnji trenutek za urejanje dokumentov. Državljani pa lahko zamenjavo osebnega dokumenta opravijo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji – torej ni pomembno, kje ste prijavljeni.

Zaradi obilice dela, ki ga pričakujejo v naslednjih mesecih, nameravajo na ljubljanski upravni enoti na začetku aprila v poslovalnici na Linhartovi odpreti šest dodatnih okenc za stranke. “Tam bodo lahko stranke urejale osebne dokumente in zamenjale staro vozniško dovoljenje za novo,” pojasnjujejo.

Kako je na upravnih enotah v okolici Ljubljane?

Tudi na UE Kranj bodo ohranili predhodno naročanje strank prek e-pošte oziroma telefonske številke, podobno velja tudi za krajevne uradne: Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur. Za pridobitev osebnih dokumentov na kranjski enoti naročajo za sedem delovnih dni vnaprej, za pridobitev digitalne identitete pa dva dni. Nenaročene stranke pa sprejemajo zgolj v primeru urejanja nujnih zadev. “Med nujne zadeve se štejejo tiste, kjer je ogroženo zdravje oziroma življenje ali če so v večjem obsegu ogrožene materialne pravice ali delovno mesto.”

Tudi na UE Domžale so termini za pridobitev osebnih dokumentov zasedeni do 15. aprila, ob tem načelnik Marko Grujičić pojasnjuje, da nenaročene stranke sprejemajo zgolj v terminih, ko nimajo naročenih strank. “Te na sprejem čakajo več tednov, zato imajo prednost,” je pojasnil in dodal, da do konca leta poteče veljavnost 7.673 osebnim izkaznicam, 4.075 potnim listinam in 3.179 kartičnim vozniškim dovoljenjem. “Večje število zadev pa opažamo tudi na področju urejanja statusa tujcev, kapacitete upravnih enot po državi pa v preteklosti niso bile dimenzionirane za takšne razmere.

Tudi načelnik kamniške upravne enote Mihael Novak pojasnjuje, da imajo dela čez vrh glave. Tam naročajo devet dni vnaprej za dokumente, tri dni pa za digitalno identiteto. “Obveznega predhodnega naročanja od ponedeljka pri nas ni več. Je pa res, da bodo tisti, ki so na termin že naročeni, v tem prehodnem obdobju prišli na vrsto pred nenaročenimi.”

Sicer pa podatke o čakalnih dobah lahko najdete TUKAJ.