Stavka na RTVS: kaj bo z Odmevi, Dnevnikom in ostalimi oddajami

Slovenija 21. Maj 202218:43 > 22. Maj 2022 21:08 14 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek bo na RTV Slovenija potekala stavka zaposlenih. Stavka bo opozorilna, kar pomeni, da bodo novinarji in ustvarjalci na RTV delali, vsebine informativnih in drugih oddaj pa bodo v pretežni meri posvečene stavkovnim zahtevam in pomenu javne radiotelevizije in avtonomnega novinarstva.

Opozorilna stavka zaposlenih, ki bo v ponedeljek potekala na RTV, bo trajala 24 ur. Program v času stavke ne bo okrnjen, bo pa pretežen del vsebin posvečen stavkovnim zahtevam in pomenu javne radiotelevizije in avtonomnega novinarstva. S tem želijo odpreti javno debato o nujnosti sprememb zakona o RTV in nujnosti depolitizacije, je povedala zunanjepolitična novinarka ter predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in Sindikata novinarjev TVS Helena Milinković.

Poudarja, da ne stavkajo proti vladi, temveč proti vodstvu RTV. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, dvig najnižjih plač, socialni dialog in plačano stavko. Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, zahtevajo tudi odstop vodstva.

Stavkovni odbor ima trenutno 180 članov, vsak dan pa se jim pridružijo novi, pravi Milinković. Njihovo geslo je: “Stavkamo, ker nismo hlapci, javni RTV smo!

Kaj lahko gledalci pričakujejo?

Kot je pojasnila Milinković, se bo v ponedeljek vsaka oddaja začela s spotom, v katerem so navedene stavkovne zahteve. Tudi pretežen del vsebin oddaj bo namenjenih njihovim zahtevam, med drugim bodo govorili o pomenu zunanjepolitične redakcije, lokalne in zunanje dopisniška mreže itd.

Helena Milinković RTV Slovenija
Borut Živulović/BOBO

Novinarji informativnega programa bodo kot gostje sodelovali v drugih oddajah – od oddaje Dobro jutro do Odmevov – saj želijo javnosti predstaviti, kaj vse je RTV.

Po naših informacijah bodo na primer Odmevi imeli na začetku kakšen prispevek in vesti, ne pa tudi gostov na aktualno temo, nato pa goste na vlogo in pomen javnega servisa. Skratka, dolžina informativnih oddaj bo ista, ključne novice dneva bodo ljudje dobili, potem pa bodo prevladovale stavkovne vsebine in vsebine o vlogi in pomenu javnega servisa.

Ob 13.15 bo pred vhodom v RTV potekala tudi novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili stavkovne aktivnosti in odgovarjali na vprašanja. Tam se bodo hkrati zbrali tudi zaposleni javne radiotelevizije.

Borut Živulović/BOBO

Prvi sestanek z direktorjem v torek

Na RTV Slovenija so sporočili, da je vodstvo s stavkovnimi zahtevami seznanjeno. “Marsikatero stavkovno zahtevo, ki se nanaša na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic delavcev ter interesov iz dela, vodstvo RTV Slovenija že izvaja in jo podpira. V naslednjem tednu bodo potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev,” so zapisali.

Kot je povedala Milinković, naj bi prvi sestanek z direktorjem potekal v torek ob 8. uri. Po prvem krogu pogajanj pa bodo sporočili, kako naprej.

Stavko podpirajo tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja

Stavko podpirajo tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki ji predseduje Branimir Štrukelj. “V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije izražamo solidarnost in polno podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so tarče političnega obračunavanja, šikaniranja in posegov v uredniške odločitve ter programsko shemo,” so zapisali v sporočilu ja javnost.

Dodali so, da ostro obsojajo vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija. Zaradi tega so se predstavniki KSJS aktivno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev zaposlenih na RTV Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje