Odziv vodstva RTVS na stavko: Politika si želi nemudoma podrediti javni zavod

Slovenija 18. Maj 202210:45 0 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu, pod katerega se je podpisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, znova opozorilo, da mora biti stavka, ki jo je za 23. maj napovedala Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, izvedena skladno z zakonodajo. Poudarjajo, da marsikatero stavkovno zahtevo – denimo zahtevi po socialnem dialogu ali pa dvigu najnižjih plač – že izvajajo. Vodstvo obenem navaja, da bi domačo in tujo javnost morala "najbolj skrbeti poplava številnih predlogov sprememb zakona o RTV Slovenija, saj kažejo na to, da si politika želi na vsak način in nemudoma podrediti javni medijski zavod".

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija je za 23. maj napovedala opozorilno stavko. Vodstvo RTV Slovenija se je s stavkovnimi zahtevami sindikata seznanilo, opozarja pa, da mora biti stavka izvedena v skladu z zakonodajo in da mora javni servis tudi v času stavke zagotavljati ustavno pravico javnosti do obveščenosti.

V odzivu, pod katerega se je podpisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, je vodstvo RTVS izpostavilo nekatere zahteve, ki po njihovem mnenju niso utemeljene in vzbujajo dvom o zakonitosti stavke. “Med njimi je zahteva po odstopu vodstva RTV Slovenija, kot je že smiselno podobno ugotavljalo sodišče pri napovedani stavki v Termoelektrarni Šoštanj. Če bi v nadaljevanju prišlo do tožbe in bi sodišče stavko prepoznalo za nezakonito, bo vodstvo RTV Slovenija prisiljeno ukrepati v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja in javne finance,” navajajo.

Nanašajoč se na zahteve o uresničevanju ekonomskih in socialnih pravic delavcev in interesov iz dela, vodstvo poudarja, da marsikatero zahtevo že izvaja in podpira, s socialnimi partnerji pa ves čas vodi dialog, “s katerim želimo izboljšati položaj in status javnega servisa RTV Slovenija in njegovih zaposlenih”. Vodstvo navaja, da je imelo aprila in maja letos s koordinacijo novinarskih sindikatov tri sestanke, zato zahteve po socialnem dialogu ne razume, “saj poteka že zdaj”.

Vodstvo je spomnilo tudi, da so v prvem letu svojega mandata izvedli več dejavnosti za povečanje prihodkov, obvladovanje stroškov dela ter racionalizacijo na vseh preostalih segmentih poslovanja. “Kljub vloženemu naporu so se ukrepi zaradi nepričakovane rasti odhodkov, ki so posledica nenadnega in eksponentnega dviga cen energentov ob svetovni energetski krizi in ob nespremenjeni višini RTV prispevka, izkazali za nezadostne,” so zapisali in dodali, da so ustanovitelja javnega zavoda že pozvali k uskladitvi višine RTV prispevka z rastjo inflacije in naraščajočimi preostalimi stroški.

Vodstvo dodaja, da si nenehno prizadeva za avtonomijo in neodvisno delovanje javnega servisa, in sicer tako, da se redno odziva na napade javnosti na nekatere zaposlene, celotno javnost pa ves čas poziva k primerni kulturi dialoga. “Žal pa dogodki zadnjih mesecev, predvsem v predvolilnem času, kažejo, da so interesi po vplivanju na javni zavod RTV Slovenija izjemno veliki. Nekatere politične stranke celo javno zahtevajo menjavo vodstva, kar kaže na neposredni poseg v delovanje javnih zavodov in izrazito nerazumevanje zelo jasne zakonske določitve o neodvisnem in avtonomnem delovanju javnih zavodov,” je zapisalo vodstvo.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanić/RTV Slovenija

Po mnenju vodstva javnega servisa bi domačo in tujo javnost morala “najbolj skrbeti poplava številnih predlogov sprememb zakona o RTV Slovenija, saj kažejo na to, da si politika želi na vsak način in nemudoma podrediti javni medijski zavod”. Menijo, da sprejemanje novih zakonov zlasti o največjem medijskem zavodu v državi “lahko hitro vodi v nevarno prakso, ko bo politika ob vsakokratni menjavi oblasti zaradi večjega političnega vpliva spremenila, prilagodila zakon o RTV Slovenija”, obenem pa gre hitrost spreminjanja zakonodaje z roko v roki z nižjo kakovostjo sprejetega zakona, zaradi česar so vprašljivi “vsaj nameni predlagateljev”.

Prepričani, da se politika “ne more in ne sme vmešavati v RTV Slovenija”

“V vodstvu RTV Slovenija zato močno in odločno podpiramo prvo točko stavkovnih zahtev sindikata po avtonomiji in neodvisnem delovanju javnega zavoda, saj smo prepričani, da se politika ne more in ne sme vmešavati v RTV Slovenija,” so zapisali. Jih pa preseneča čas napovedane stavke, saj menijo, da bo “v velikem delu javnosti pustil vtis, da Koordinacija novinarskih sindikatov s stavko v danem trenutku in s podobnimi zahtevami, ki nimajo zveze s položajem zaposlenih na RTV Slovenija, posredno sodeluje pri zakonodajnih spremembah, katerih namen je zgolj doseči zamenjavo ključnih organov javnega zavoda – programskega in nadzornega sveta ter vodstva”.

Nanašajoč se na zahteve o dvigu najnižjih plač vodstvo odgovarja, da je generalni direktor RTVS Grah Whatmough že pred napovedjo stavke začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu in sklenitvi aneksa h kolektivni pogodbi za ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede. “Gre za delovna mesta, kot so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji, garderoberji … Nekateri izmed njih namreč ne dosegajo niti minimalne plače, zato razliko do te javni zavod doplačuje. Vodstvu je namreč ključno, da najprej uredi plače tistih, ki so na plačni lestvici najnižje uvrščeni, kar je generalni direktor jasno že pred mesecem dni napovedal na Zboru delavcev in glede dviga plač tem zaposlenim že vodi intenzivne pogovore z reprezentativnima sindikatoma,” so zapisali.

Ob tem je vodstvo ponovilo, da odločitev za stavko obžalujejo, saj so prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte reševati z neposrednim dialogom in v okviru notranjega delovnega okolja. “Tako vabimo sindikat, naj nadaljuje pogovore z vodstvom, saj verjamemo, da lahko le s skupnimi močmi najdemo ustrezne rešitve za boljše pogoje dela in ustreznejše delovno okolje.”

Kot smo poročali, so se člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) izrekli za enodnevno opozorilno stavko, ki jo bodo izvedli 23. maja. Podporo napovedani stavki so izrekli v Društvu novinarjev Slovenije, pa tudi v aktivu novinarjev Radia Slovenija.

Preberite, kakšne so njihove stavkovne zahteve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!