Marcel v gledališču, v Studiu City pa samooklicani “tretjerazredni novinar”

Slovenija 10. Maj 202211:54 > 15:05 12 komentarjev
Marcel Štefančič
Žiga Živulović Jr./BOBO

V ponedeljek je slovenska javnost lahko spremljala dve večerni oddaji, vezani na kultni Studio City. Prvo – Studio 9. maj – je v Slovenskem mladinskem gledališču vodil legendarni voditelj Marcel Štefančič, drugo – retrospektivo ob 33 letih Studia City – pa v znanem studiu javne televizije novinar Marko Milenkovič. Ta se je v nagovoru samooklical za "tistega tretjerazrednega novinarja, pred katerimi so svarili podporniki Studia City oziroma podporniki njegovega zadnjega voditelja". Studiu City naj bi se poklonili tudi v ponedeljkovi oddaji Tednik, vendar je po informacijah N1 objavi že pripravljenega prispevka nasprotovala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik.

Za nami je ponedeljkov večer, ko smo lahko spremljali dve oddaji, povezani s Studiem City. Marcel Štefančič je vodil posebno oddajo Studio 9. maj, sočasno pa je bila v klasičnem terminu na RTVS na sporedu retrospektiva Studia City, ki jo je vodil novinar Marko Milenkovič. Ta je že v uvodnem nagovoru naslovil slona v sobi in se rednim gledalcem Studia City opravičil, da “namesto oddaje, ki ste jo spremljali vsa ta leta, zdaj vidite mene”. Pozdravil je tudi neredne gledalce oddaje oziroma tiste, “ki ste tu samo zato, ker iščete nekaj, v kar bi kanalizirali vso to jezo in gnev, ki se je v vas nabral zaradi ukinitve oddaje, ki je sicer niste gledali”.

Milenkovič je dejal, da je naloga vodenja padla nanj, saj ni bilo nikogar drugega. “Natančneje zato, ker sta dva kandidata pred mano zaradi groženj umaknila svoje soglasje,” je opisal in poudaril, da je bil za vodenje oddaje šele tretja izbira. “Sem tisti tretjerazredni novinar, pred katerimi so pred nekaj dnevi svarili podporniki Studia City oziroma podporniki njegovega zadnjega voditelja na protestu pred javno RTV hišo, saj da prevzemamo in onečaščamo to hišo, ki so jo vzeli za svojo,” je dejal. Njegove besede so se nanašale na protestni dogodek ob dnevu svobode medijev, ki ga je pred RTVS prejšnji teden organiziral Sindikat novinarjev Slovenije, na njem pa so tudi ustvarjalci Studia City opozorili na “neprimerne poteze vodstva”. Vodstvo RTVS je v svojem odzivu na dogajanje sporočilo, da Studio City ni oddaja zgolj enega posameznika, ampak da gre za “dolgoletno in predano delo številnih ljudi”.

Marcel Štefančič
Žiga Živulović Jr./BOBO

O Studiu City je beseda tekla tudi na ponedeljkovi izredni seji programskega sveta RTV Slovenija. Kot smo poročali, je generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough predlagal, naj se oddaja, ki je bila načrtovana za 30. maj, umakne, saj RTV ne more zagotoviti kadra, ki bi oddajo pripravil. V ponedeljek je celotna uredniška ekipa odgovorni urednici informativnega programa Televizije Slovenija Jadranki Rebernik namreč sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu.

“Nimamo ustvarjalcev oddaje, imamo voditelja, ampak ga ne želim imenovati zaradi pritiskov,” je dejal generalni direktor. Vodenje oddaje je sprva sicer sprejela novinarka in voditeljica Vida Petrovčič, a je kasneje soglasje umaknila – po navedbah vodstva RTVS zaradi žalitev in negativnih reakcij javnosti – soglasje za vodenje pa naj bi nato umaknil še en sodelavec. Po predlogu generalnega direktorja Grah Whatmougha in odgovorne urednice Rebernik bi oddajo nadomestili z vsebino kulturno- umetniškega programa, bi pa takšna sprememba predstavljala spremembo veljavnega programsko-produkcijskega načrta. O oddaji bodo programski svetniki znova razpravljali 23. maja.

Kultna oddaja izpadla tudi iz Tednika

Novinarji RTVS so opozorili, da so se več kot tridesetim letom Studia City želeli pokloniti tudi z desetminutnim prispevkom v ponedeljkovi oddaji Tednik, a prispevek v oddaji na koncu ni bil predvajan. “Nocoj je tudi oddaja Tednik. Boste videli že narejen prispevek o Studiu City, njegovem nastanku, zgodovini oddaje … Nope. Prepovedano,” je na Facebooku opozorila novinarka RTVS Eugenija Carl. Po informacijah N1 je objavi prispevka, ki je pregledal ključne zgodovinske trenutke Studia City in v katerega so bili vključeni nekdanji ustvarjalci oddaje, že v petek nasprotovala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Rebernik, saj naj bi se vsebinsko prekrival z retrospektivno oddajo Studia City, ki je sledila Tedniku.

Na novinarska vprašanja o umiku prispevka iz oddaje Tednik, ki smo jih naslovili na RTVS, smo prejeli odgovor, da govoric ne komentirajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje