Stavka na RTVS: “Pravica javnosti do obveščenosti bo zagotovljena”

Slovenija 20. Maj 202214:19 > 14:30 2 komentarja
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek bo na RTV Slovenija potekala stavka zaposlenih, danes pa se je s srečanjem obeh strani začel pogajalski proces. Vodstvo RTV Slovenija je medtem sporočilo, da bo javni zavod tudi v času stavke zagotovil, da pravica javnosti do obveščenosti ne bo okrnjena. So pa zaposlene podprli tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

V ponedeljek, 23. maja, bo na RTV Slovenija potekala opozorilna stavka zaposlenih. Danes se je s predstavniki Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov srečal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Pogovorili so se o podrobnostih poteka opozorilne stavke in procesu dela. Kot so sporočili iz RTV Slovenija, bo javni zavod tudi v času stavke zagotovil, da pravica javnosti do obveščenosti ne bo okrnjena.

Na RTV Slovenija so še dodali, da je vodstvo s stavkovnimi zahtevami seznanjeno. “Marsikatero stavkovno zahtevo, ki se nanaša na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic delavcev ter interesov iz dela, vodstvo RTV Slovenija že izvaja in jo podpira. V naslednjem tednu bodo potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev,” so zapisali.

Kot pravijo, si vodstvo RTVS nenehno prizadeva za socialni dialog z vsemi tremi sindikati in drugimi socialnimi partnerji znotraj javnega zavoda. Ob tem vse socialne partnerje vabi k nadaljevanju pogovorov, saj je to edini način za izboljšanje pogojev dela in delovnega okolja, še pravijo.

Stavko podpirajo tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja

Stavko pa podpirajo tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki ji predseduje Branimir Štrukelj. “V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije izražamo solidarnost in polno podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so tarče političnega obračunavanja, šikaniranja in posegov v uredniške odločitve ter programsko shemo,” so zapisali v sporočilu ja javnost.

Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

“Potem ko smo leto dni spremljali poskuse izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije (STA), ki s svojo javno službo pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov, je vse bolj pod vprašajem tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi – RTV Slovenija,” so še zapisali.

Dodali so, da ostro obsojajo vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija. Zaradi tega so se predstavniki KSJS aktivno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev zaposlenih na RTV Slovenija.

Glede prvega srečanja v okviru pogajalskega procesa pa so v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja zapisali, da napoved stavke ostaja, prav tako pa tudi “stavkovne zahteve novinark in novinarjev, kolektivov in drugih zaposlenih, ki že več mesecev opozarjajo, da so razmere na RTV Slovenija daleč od običajnih”. “Stavka ni uperjena proti poslušalcem, gledalcem in bralcem RTV servisa, namenjena je zagotovitvi avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovne zakonodaje, saj je to v interesu vseh državljank in državljanov,” so dodali.

“Žalostno in skrajno zaskrbljujoče je, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija. Pogajalski proces se bo po današnjem dogovoru obeh strani nadaljeval v prihodnjem tednu,” so še dodali v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.