Stavka tudi v visokem šolstvu: zaradi mizernih plač skozi okno odvrgli halje

Vsesplošni stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je z lastnimi stavkovnimi zahtevami pridružila tudi večina od približno 9.000 zaposlenih v visokem šolstvu. "Preprosto se je nakopičilo toliko problemov, da smo se odločili, da se moramo postaviti zase," je za N1 pojasnil sociolog in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič. V znak obupa zaradi mizernih plač so stavkajoči na ljubljanski veterinarski fakulteti skozi okno odvrgli kopico belih halj.

Današnji vsesplošni stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je pridružila tudi večina od približno 9.000 zaposlenih v visokem šolstvu. Kot je za N1 pojasnil sociolog in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič, so se zaposleni v visokem šolstvu vsesplošni stavki letos prvič v zgodovini pridružili z lastnimi zahtevami, so pa že prej sodelovali v splošnih stavkah v javnem sektorju.

Preprosto se je nakopičilo toliko problemov, da smo se odločili, da se moramo postaviti zase. Zahtevamo normalne pogoje za delo, hočemo odpravo nekaterih plačnih krivic posameznim poklicnim skupinam, stavkamo pa tudi za usklajevanje plač z inflacijo v celotnem javnem sektorju in za dvig najnižjih plač na minimalno plačo,” je opisal. Po njegovih besedah so plače vseh javnih uslužbencev zaradi inflacije od lanskega leta vredne za pet odstotkov manj, z inflacijo pa se ne usklajujejo že enajst let. “Letos bo verjetno še precej huje tudi zaradi gospodarskih posledic vojne v Ukrajini,” je opisal. 

Med posameznimi poklicnimi skupinami je Kovačič omenil informatike, ki imajo – kot pravi – v izobraževanju najslabši nabor delovnih mest, pa bibliotekarje, lektorje in asistente brez doktorata. 

Med neplačnimi zahtevami je Kovačič poudaril financiranje stroškov sobotnega leta. “Želimo tudi, da se izboljša položaj prekarnih delavcev, želimo dobiti individualno zagotovljena osnovna sredstva za raziskovalno udejstvovanje, recimo obiske konferenc – skratka normalne pogoje za delo, kakršni obstajajo na vseh univerzah,” je stavkovne zahteve zaposlenih v visokem šolstvu opisal Kovačič. “Ne zahtevamo nobenih privilegijev, nobenega izstopanja iz plačnega sistema, le enakopravnost z drugimi in to, da nam delavcem iz lastnega žepa ni treba financirati delovnih sredstev,” je Kovačič dodatno pojasnil na tiskovni konferenci, kjer je današnjo stavko opisal kot uspešno. “Ustavila se je praktično celotna Univerza v Mariboru, ustavile so se kolektivno številne članice univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem,” je dejal. 

Tudi on se je odzval na izjavo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, ki je dan pred stavko dejala, da se vrata šol zapirajo zaradi “nejevolje nekaterih zaposlenih” in da stavko obžaluje. “Jaz obžalujem dve leti ignorance ministrice Kustec. Ta stavka je samo odgovor na vse skupaj. Ministrica je pred petimi tedni dobila poziv k pogajanjem o nujnih dopolnitvah kolektivne pogodbe … Do včeraj je molčala,” je dejal in ocenil, da bo aprilskim volitvam sledila splošna stavka v javnem sektorju, ki se ji bo sindikat zaposlenih v visokem šolstvu zagotovo pridružil.

Plače niso tako visoke, kot trdi ministrica

Kasneje je Kovačič sporočil, da naj bi jih ministrica Kustec povabila na sestanek. “Ali bo imela na tem sestanku kakšen mandat za vsebinska pogajanja, še ne vemo. Dejstvo pa je, da je hkrati lansirala manipulativen podatek – najvišja plača v visokem šolstvu naj bi znašala enajst tisoč evrov. Ne vem, ali obstaja kdo, ki dobi vsak mesec enajst tisoč evrov,” je dejal. Kot pravi, je računovodsko službo na Filozofski fakulteti prosil, naj preveri, kako to, da so se trije sodelavci znašli med prejemniki najvišjih plač. “V vseh treh primerih je šlo za večmesečni poračun za nazaj. Plače seveda niso tako visoke, nobenega asistenta ni, ki bi imel osem tisoč evrov. Plače so bistveno bistveno nižje. Tisti, ki začenjajo pot v visokem šolstvu, imajo nižje plače od delavcev v proizvodnji,” je opisal. 

Delo je tako v visokošolskih ustanovah danes široko prekinjeno, na številnih fakultetah pa so posamezni zbori delavcev, kjer se odvijajo razprave o stavkovnih zahtevah in razmerah v visokem šolstvu. Kot nam je sporočila bralka, je tako denimo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Na ljubljanski veterinarski fakulteti pa so današnjo stavko obeležili s performansom, v katerem so v znak protesta skozi okno odvrgli kopico belih halj. Pravijo, da so zaradi mizernih plač izjemno obupani.

FDV
Dora Matejak

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje