Stenice tudi v Sloveniji: kaj na terenu opažajo podjetja za dezinsekcijo

Slovenija 15. Okt 202309:58 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

Stenice so v Parizu med prebivalci sprožile val paranoje, Londončani na družbenih omrežjih trdijo, da zaradi strahu pred nadležnimi zajedalci na podzemni železnici že več kot teden dni niso sedli, o malih krvosesih poročajo tudi naši južni sosedje. "Otroci imajo po telesu tudi po 30 ugrizov," je obupana dejala prebivalka Reke. Kakšno pa je stanje pri nas? Kaj opažajo na terenu, smo vprašali podjetja za dezinsekcijo in deratizacijo.

Kot so za N1 povedali v ljubljanskem podjetju Leks, je v času pandemije število stenic nekoliko upadlo, zdaj, ko so potovanja spet aktualna, pa jih je več.

Enako potrjujejo tudi v podjetju Saniteh. “Povpraševanje po dezinsekciji stenic je z izjemo koronskega obdobja nekako konstantno v zadnjih letih,” so pojasnili.

V Leksu ob tem dodajajo, da vpliv dogajanja v Parizu in medijskega poročanja o tem ni zanemarljiv, beležijo namreč rahlo povečano število zaskrbljenih Slovencev. “Panika je odveč,” pravijo. “Ni vsak pik, ki ga zaznate, tudi pik stenice, pomembno pa je, da prepoznate znake, da so se pri vas zaredile stenice.”

To so znaki, da so se vam naselile stenice. Kako se jih znebiti?

Če se zbujate z rdečkastimi in srbečimi ugrizi, je to lahko znak, da so se vas lotile stenice. Ko se stenice nehajo hraniti s krvjo, lahko iz ranic izteče kakšna kapljica krvi, med spanjem pa se tudi premikamo in pri tem zmečkamo katero od stenic, kar bo na posteljnini ali oblačilih pustilo krvave madeže.

ženska, stenice, Francija, posteljne stenice
Piki stenic ne izginejo hitro/Foto: PROFIMEDIA

Pozorni bodite tudi na drobne temnorjave pike, velikosti konice svinčnika, ki se pojavljajo na vzmetnicah ali posteljnini. To so izločki stenic. Ličinke stenic se večkrat levijo in ostanke teh levitev, ki so videti kot drobne rumenkaste lupine, je moč najti tako na vzmetnicah kot tudi v zidnih razpokah ali na pohištvu.

V podjetju Eska iz Sevnice so za N1 pojasnili, da precejšnje povpraševanje po dezinsekciji zaradi pojava stenic beležijo že nekaj časa, ne glede na stanje v Parizu. “Intenzivneje so se začele pojavljati po vstopu Slovenije v Evropsko unijo,” so obrazložili.

Po njihovih besedah se pojavljajo skoraj povsod: v hotelih, hostlih, apartmajih, privatnih stanovanjih, hišah, samskih domovih, na morju pa tudi v hribih. Temu seznamu pa v Zavodu za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo dodajajo še v stanovanja in sobe za delavce ter domača stanovanja, v katera se stenice naselijo, ko ljudje pridejo z dopusta oziroma potovanja.

Iz objekta na objekt jih namreč človek prenaša s kovčki, potovalkami, nahrbtniki… Nadležne zajedalce lahko s seboj prenesemo tudi na obleki.

“Opažamo zelo visok porast pojava stenic,” so pojasnili. “Povečan je tudi pojav v tako imenovanih B&B sobah oziroma apartmajih, v katerih lastniki ne posvečajo dovolj pozornosti higieni in številčnejši menjavi posteljnih vložkov ali pa opremljajo stanovanja s starim pohištvom.”

V podjetjih, ki se ukvarjajo z odstranjevanjem stenic, opozarjajo, da so zelo trdovratne in je za popolno uničenje teh krvosesov potrebnih več ponovitev dezinsekcije z različnimi postopki. Zato velja biti previden.

Stenice v Parizu
Stenice v Parizu (Foto: Reuters)

Če spite v hotelu, je najbolje pogledati pod vzmetnico in pregledati posteljnino, pravijo v podjetju Leks, Če stenice odkrijete, na recepciji zahtevajte drugo sobo. Lahko pa s seboj na potovanje odnesete večjo vrečko s plastično zadrgo (zip vrečko), v katero lahko spravite kovček in tako preprečite, da bi vanj zašle stenice.

Če kupujete rabljeno pohištvo (vzmetnice, oblazinjeno pohištvo in posteljnino), ga še pred prihodom domov natančno preglejte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje