Stojmenova Duh: Brez polprevodnikov ni digitalizacije

Slovenija 10. Feb 202320:10 0 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Vladni predstavniki se bodo v kratkem srečali s predstavniki podjetij in akademske sfere, da bi spregovorili o razvoju polprevodnikov pri nas.

Predstavniki ministrstev za digitalno preobrazbo, visoko šolstvo ter gospodarstvo se bodo v kratkem srečali s predstavniki podjetij in akademske sfere, s katerimi bodo spregovorili o razvoju polprevodnikov v Sloveniji. Marca je predviden tudi posvet s predstavniki Evropske komisije, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež so se na današnjem sestanku dogovorili o usklajevanju aktivnosti za podporo pobudi slovenskih podjetij ter raziskovalne in akademske sfere na področju naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike v Sloveniji.

Strinjali so se, da je treba usklajeno podpreti razvoj področja mikro- in nanoelektronike. Prav tako so se strinjali, da je treba ohraniti in izboljšati konkurenčnost ter izkoristiti kadrovske potenciale in kompetence, s ciljem okrepiti elektronsko industrijo in raziskovalno sfero v Sloveniji. Podpreti je treba tudi njeno vključitev v evropske oziroma svetovne tokove.

Ministri se bodo na temo razvoja polprevodnikov v Sloveniji v kratkem srečali s predstavniki podjetij, univerz in raziskovalnih institucij, v marcu pa je predviden tudi posvet s predstavniki Evropske komisije, so navedli na ministrstvu za digitalno preobrazbo. V pismu so izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager opozorili na izzive podjetij, predvsem glede visokih stroškov licenčne programske opreme za razvoj in proizvodnjo polprevodnikov ter podali predlog rešitev.

“Brez polprevodnikov ni digitalizacije,” pa je ob tem zapisala Stojmenova Duh in dodala, da bo aktivno in usklajeno delovala s podjetji in raziskovalnimi organizacijami ter pomagala pri pridobivanju dodatnih evropskih sredstev za raziskave, načrtovanje in razvoj polprevodnikov.

Preberite še: Pomanjkanje čipov: EU z dogovorom o podvojitvi deleža na globalnem trgu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!