Lide ne gre na aprilske volitve, iz nje sta izstopila Gantar in Dobnikar

Slovenija 28. Feb 202218:51 > 16. Mar 2022 10:45
Predsednik DZ Igor Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Stranka Lide, ki jo vodi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ne bo nastopila na aprilskih parlamentarnih volitvah. Kot razlog so navedli, da v njim sorodnih strankah prevladuje želja po samostojnih nastopih, ne želijo pa prispevati k drobljenju glasov na levi sredini. Še vedno pa načrtujejo nastop na prihajajočih predsedniških in lokalnih volitvah. Iz Lide so sicer v zadnjih dneh že izstopili nekateri vidni člani: Roman Dobnikar, Tomaž Gantar in Nina Stankovič.

Svet nedavno oblikovane stranke Lide, ki jo vodi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, je odločil, da stranka na aprilskih parlamentarnih volitvah ne bo nastopila. Ob tem so sporočili, da se je stranka oblikovala v želji po povezovanju na levi sredini in s potrebo po ustvarjanju širokega demokratičnega zavezništva, ki bo zagotovilo nujne spremembe v državni politiki.

“V številnih pogovorih, ki smo jih opravili v preteklih mesecih s strankami, za katere smo menili, da obstaja sorodnost, smo ugotovili, da prevladuje želja po samostojnih nastopih,” so poudarili v Lide. Ni skrivnost, da si je Zorčičeva stranka želela predvsem oblikovati skupno listo z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba, saj bi jim bila s tem skoraj zagotovo odprta pot v državni zbor. Vendar do dogovora ni prišlo. Kot so v Lide navedli po današnji seji sveta stranke, pa konsenza o skupnem nastopanju  niso dosegli niti na sobotnih pogovorih s stranko Desus. “Nikakor ne želimo dodatno prispevati k drobljenju glasov na levi sredini in k ohranjanju trenutnega stanja,” so dodali v Zorčičevi stranki in napovedali, da bodo njihovi organi zdaj pripravili strategijo za nastop na predsedniških in lokalnih volitvah.

Danes se je oglasila tudi stranka upokojencev. V obvestilu o jutrišnji seji izvršnega odbora so napisali, da bodo zbranim predstavili vsebino sobotnega pogovora z Zorčičem. Kot so dodali, za njih Zorčičeva ponudba o vsebini sodelovanja na skupni listi in o financiranju volilne kampanje, ni sprejemljiva. V Lide odgovarjajo, da predmet razhajanja nikakor ni financiranje volilne kampanje, temveč je Liberalne demokrate zmotilo to, da Desus ni pristal na enakopravno sodelovanje LDS na skupni listi. Kot je mogoče slišati v Lide, je njim kot liberalcem LDS precej bližje kot stranka upokojencev.

Ljubo Jasnič
Borut Živulović/BOBO

Prvak Desusa Ljubo Jasnič nam je danes priznal, da njegova stranka z LDS kot s tretjim partnerjem ni želel iti na državnozborske volitve. “Ko nam je Lide posredoval ta predlog, smo ugotovili, da je to popolnoma druga zgodba, saj LDS nima finančne konstrukcije in nima terena, temveč je zgolj skozi Lide ponujala neke kadre. Tega pa nismo mogli sprejeti. Tekst o sodelovanju smo uskladili z Lide,” je dejal Jasnič. Ob tem je dodal, da jih odločitev Zorčičeve stranke, da ne gredo na volitve, ne vznemirja. “Desus bo sam sestavil kandidatno listo in šel samostojno na aprilske volitve,” je napovedal Jasnič.

Iz stranke Lide so v zadnjih dneh – torej še pred njeno odločitvijo o nesodelovanju na državnozborskih volitvah – izstopili nekateri vidni člani. Eden od njih je predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ki je bil član tako sveta kot izvršnega odbora Lide. Dobnikar sicer dela za skupino Gen in sodeluje s prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom. Kot nam je dejal danes, se je stranki Lide pridružil, ker je iskreno verjel, da bo prišlo do povezovanja na levi sredini oziroma da bosta Golob in Zorčič sodelovala v skupnem projektu, s katerim bi lahko premagali Janeza Janšo. A do tega povezovanja ni prišlo, Dobnikar pa ima še naprej namen stati ob strani Robertu Golobu.

Tomaž Gantar
Žiga Živulović jr./BOBO

Prav tako je iz Lide v preteklih dneh izstopil bivši minister za zdravje Tomaž Gantar. “Verjel sem, da je dobro imeti eno demokratično liberalno stranko s solidnim programom in s ciljem povezati demokratične leve in sredinske stranke,” nam je danes navedel kot razlog za vstop v stranko Igorja Zorčiča. Gantar je sicer sodil med ustanovne člane Lide, v njene organe pa zaradi zadolžitev na medicinskem področju ni vstopil. “Ker sem dobil vtis, da gredo stvari v drugo smer, kot je bilo zamišljeno na začetku, ne vidim smisla, da bi v Lide vztrajal,” je svoj izstop pojasnil Gantar.

Danes pa je Zorčičevo stranko zapustila Nina Stankovič, ki je bila v preteklosti podpredsednica stranke Zares, v času, ko je Desus vodila Aleksandra Pivec, pa nekaj časa generalna sekretarka stranke upokojencev. Stankovič, ki je bila tako članica sveta kot izvršnega odbora Lide, nam je kot razlog za izstop navedla, da je na Zorčičevo stranko gledala kot na projekt, ki naj bi povezal levosredinski prostor. Ker se je ta ideja izpela, se ji nadaljnje vztrajanje v Lide ni zdelo smiselno.