Stranke KUL se Golobovemu bojkotu soočenj na TVS ne bodo pridružile

Slovenija 30. Mar 202221:02 > 31. Mar 2022 10:08 10 komentarjev
KUL - GOLOB
BOBO

Strankam KUL se ne zdi smiselno, da bi se pridružile Gibanju Svoboda pri bojkotu soočenj na nacionalni televiziji. "S tem bi nacionalni RTV zavod povsem prepustili vladajočim in bi postal Nova24TV," pravi prvak LMŠ Marjan Šarec. "Z bojkotom bi se ustrelili v koleno," se strinja koordinator Levice Luka Mesec. "Volilcem moramo prenesti svoje sporočilo," ju dopolnjuje predsednica SD Tanja Fajon. "Soočenja so pomemben del naše volilne kampanje," priznava predsednica SAB Alenka Bratušek.

Potem ko je vodstvo javne radiotelevizije Gibanje Svoboda Roberta Goloba uvrstilo med neparlamentarne stranke, v Naši deželi Aleksandre Pivec pa je po pravni telovadbi prepoznalo parlamentarno stranko, so Golobovi zoper RTV Slovenija vložili tožbo in se odločili za bojkot soočenj na nacionalni televiziji. “RTV Slovenija nas obravnava neenakopravno in diskriminatorno,” so pospremili svojo odločitev.

Na družbenih omrežjih so se pojavila vprašanja, kako na odločitev RTVS gledajo stranke KUL, in celo pozivi, naj tudi one bojkotirajo soočenja na TV Slovenija. Vendar te navdušenja nad takšno potezo ne kažejo.

“Če bi se odločili za bojkot, bi nacionalni RTV zavod popolnoma prepustili vladajočim in bi postal Nova24TV. Nacionalna radiotelevizija je od vseh in ne moremo kar pustiti, da lomastijo po njej,” je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec. Strinja pa se, da je dodelitev statusa parlamentarne stranke Naši deželi Aleksandre Pivec “povsem skregana z normalnostjo”.

Koordinatorju Levice Luki Mescu se zdi bojkot za Goloba smiseln, saj se je s političnim protestom izognil, da bi se soočal na primer s prvakom Resnice Zoranom Stevanovićem. Stranke KUL pa s tem, da bi zavrnile sodelovanje na “prvoligaških soočenjih” oziroma te bojkotirale, po Meščevem prepričanju ne bi dosegle ničesar. Nasprotno – ustrelile bi se v koleno. “Vodstvo RTVS bi bilo takšne odločitve kvečjemu veselo in bi dalo v ospredje tiste stranke, ki bi bile pripravljene sodelovati,” je poudaril koordinator Levice. Ob tem je spomnil, da se opozicija na Madžarskem bori za vsako sekundo časa na nacionalki. “Prostora, ki ti je ponujen, kar tako ne zapuščaš,” je še dodal Mesec.

Druga zgodba pa so po njegovih besedah soočenja, ki jih skupaj organizirata provladna Planet TV in Nova24TV in se jih Levica ne udeležuje. “To sta medija z nizko gledanostjo, ki ju SDS ob uničevanju nacionalke postavlja kot alternativo in poskuša k njima preusmeriti gledalce,” je poudaril Mesec. Po njegovem prepričanju bi sodelovanje Levice na soočenjih Planeta TV in Nova24TV ta dva medija okrepilo, saj bi ju naredilo bolj zanimiva. “Toda treba je graditi nacionalno radiotelevizijo,” je še dodal koordinator Levice.

Soočenj na Planet TV in Nova24TV se prav tako ne udeležuje LMŠ, Socialni demokrati in SAB pa so se odločili drugače. “Tja ne hodimo zato, da podpiramo medije in lastnike, temveč zato, da naš glas pride do volilcev,” je poudarila predsednica SD Tanja Fajon. Tudi ona torej bojkotu soočenj na javni televiziji ni naklonjena. Strinja se, da je bila odločitev RTVS glede položaja strank Gibanje Svoboda in Naša dežela “grda in pristranska”, a hkrati je dodala, da ne gre za prvo takšno potezo aktualnega vodstva javne radiotelevizije. Po besedah Tanje Fajon pa je osnovno vodilo Socialnih demokratov, da volilcem prenesejo svoje sporočilo. “Moj interes je, da volilke in volilci slišijo naš program, našo vsebino in da spoznajo naše kandidate. Če začnemo odpovedovati navzočnost na vseh oddajah, ljudje ne bodo slišali, kaj jim hočemo povedati,” je dodala predsednica SD.

Da so soočenja pomemben del njihove volilne kampanje, priznavajo tudi v stranki SAB. “Tam volivkam in volivcem predstavimo svoja stališča in program, torej to, kar ljudje od političnih strank pred volitvami pričakujejo,” je poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek. V SAB so sicer obsodili tokratno ravnanje RTVS in bili zgroženi nad njenim sklicevanjem, da je priznavanje statusa parlamentarne stranke Naši deželi identičen primer, kot je bilo priznavanje takšnega statusa Zavezništvu Alenke Bratušek pred osmimi leti. “V SAB pričakujemo, da se pravila, ki so zelo jasna glede tega, kdo je in kdo ni parlamentarna stranka, upoštevajo,” je danes poudarila Bratušek.

Na navedbe prvakov KUL, da se Golobu pri bojkotu soočenj na TVS ne bodo pridružili, se je na Twitterju odzval politični analitik in nekdanji vidni predstavnik LDS in Zares Bogdan Biščak. Njihovo odločitev je ocenil kot napako in zamujeno priložnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje