Strokovnjaki svarijo: vročina in požari bi lahko sprožili neeksplodirane bombe

Slovenija 25. Jul 202313:52 0 komentarjev
bomba v novi gorici
Bomba v Novi Gorici, ki so jo strokovnjaki onesposobili minuli konec tedna. (Foto: N1)

Vročinski val in gozdni požari, ki so zajeli severno poloblo, ogrožajo varnost tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prejšnjih spopadov in vojn, je v ponedeljek opozoril Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Ob tem je države pozval, naj temeljito pregledajo območja ter gasilce seznanijo z morebitnimi tveganji.

“Težava je v tem, da se gasilske enote in tisti, ki prvi posredujejo, zaradi tega soočajo z dodatnim tveganjem,” je dejal Erik Tollefsen, strokovnjak za orožje pri ICRC, in pojasnil, da bi visoke temperature ali požari lahko sprožili eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Enako velja za strelivo, ki je ostalo na vojaških streliščih in zapuščenih skladiščih streliva, ki se pogosto nahajajo na oddaljenih območjih, je poudaril in dodal, da gasilci ponekod zaradi tovrstne nevarnosti ne bodo mogli gasiti gozdnih požarov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot primer regije, kjer se nahaja večja količina neeksplodiranih ubojnih sredstev, je izpostavil nekdanja bojišča na Balkanu, kjer so lani med požari eksplodirale številne neeksplodirane bombe iz časa prve svetovne vojne.

Spomnimo, v Novi Gorici so minuli konec tedna odstranili in onesposobili angleško letalsko bombo, ki so jo našli v bližini železniške postaje. Posnetke poteka odstranjevanja bombe si lahko pogledate v prispevku: Posnetek z dronom: kako so v Novi Gorici odstranili bombo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!