Študenti za lažji dostop do javnega prevoza in subvencionirane prehrane

Koronavirus 14. Sep 202121:49 > 22:05 0 komentarjev
PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo, da se študentom, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, z različnimi metodami testiranj omejuje dostopnost študija. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ob tem zagotavlja, da bo izobraževalni proces v šolah in vrtcih po državi kljub epidemiji covida-19 potekal nemoteno.

Študentom, ki so prebolevniki ali so cepljeni proti covidu-19, posebnih omejitev sobotni odlok o pogoju PCT ne predstavlja. Drugače pa bo za študente, ki teh pogojev ne izpolnjujejo in se morajo za dostop do nekaterih storitev testirati, so sporočili s ŠOS. Pri tem velja, da za spremljanje predavanj v živo ter opravljanje študentskega dela zadostuje samotestiranje.

Za dostop do ostalih storitev, denimo nakupovanje v neživilskih trgovinah, poštne in bančne storitve, pa tudi javni potniški promet in prehranjevanje v restavracijah, pa se morajo ti študenti plačljivo testirati na določenih točkah. Veljavnost hitrih antigenskih testov je 48 ur, za PCR teste pa 72 ur, kar po navedbah ŠOS pomeni, da se morajo ti študenti testirati večkrat tedensko, da lahko nemoteno dostopajo do teh storitev.

študenti
Žiga Živulović jr./BOBO

Redno tedensko samotestiranje

Tako so študentom, ki niso prebolevniki ali cepljeni, pravice po zakonu, kot sta subvencionirani javni potniški promet in študentska prehrana, omogočene le z opravljanjem plačljivih testov. V praksi se torej študent z negativnim testom za samotestiranje lahko udeleži študija v živo, ne more pa na lokacijo predavanja priti z vlakom ali avtobusom. Nadalje lahko opravlja študentsko delo, ne more pa v gostinskem lokalu pojesti malice ali obroka, ki je za študente subvencioniran, opozarja ŠOS.

V ŠOS predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega prevoza (kot za učence in dijake) in študentski prehrani na način, da za izpolnjevanje pogoja testiranja zadostuje redno tedensko samotestiranje.

Na ta način bi študentom omogočili smiseln dostop do storitev, nujnih za študij. Poenotili bi se pogoji za študij v živo, opravljanje študentskega dela ter dostop do storitev prevoza in prehrane, ki sta ključna za nemotena študij in delo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kustec: Izobraževalni proces potekal nemoteno

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je ob današnjem obisku vlade v savinjski regiji sicer zagotovila, da bo izobraževalni proces v šolah in vrtcih po državi kljub epidemiji covida-19 potekal nemoteno. Ob svojem obisku je pohvalila razvoj savinjske regije na področju izobraževanja in jo označila za zelo uspešno. 

Zagotovila je tudi, da bo izobraževanje v novem šolskem letu kljub epidemiji koronavirusa še naprej teklo nemoteno. Pri tem je poudarila, da je za to ključno upoštevanje pogoja PCT, ki bo zagotovil, da bodo šole in vrtci ostali varni prostori.

Vseeno je opozorila, da število okužb s koronavirusom v šolah in vrtcih po državi narašča. Trenutno je v karanteni okoli 300 razredov, vendar izobraževanje na vseh šolah in vrtcih še vedno poteka v učilnicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!