Študentski svet podpira JEK2: “Mladi bomo z njim živeli najdlje”

Slovenija 15. Maj 202410:50 > 17:06 2 komentarja
Univerza v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Študentski sveti treh fakultet Univerze v Ljubljani podpirajo gradnjo JEK2. "Projekt JEK2 je medgeneracijski projekt. Mladi bomo z njim živeli najdlje," so zapisali stališču, ki so ga poslali medijem in predstavnikom oblasti. Ob tem so poudarili, da si želijo enakopravne vključitve v javno razpravo in pripravo dolgoročnih energetskih strateških dokumentov, saj da zavračajo "enoumje določenih nevladnih organizacij".

Študentski sveti treh fakultet Univerze v Ljubljani so danes izrazili podporo projektu gradnje drugega bloka krške nuklearke (JEK2). Želijo vključitev v javno razpravo in zavračajo “ekskluzivnost določenih mladinskih skupin”. So proti več referendumom, saj da mora o projektu odločiti stroka.

Kot so predstavniki študentskih svetov fakultet za gradbeništvo in geodezijo, za strojništvo in za elektrotehniko zapisali v stališču, ki so ga danes poslali medijem, predsednici države, predsednici DZ, predsedniku vlade in predsedniku DS, je jedrska energija zanesljiv in čist vir, ki omogoča širšo družbeno blaginjo, zato je tudi Jek 2 ključen za oskrbo z nizkoogljično električno energijo.

Navedli so rezultate anket, po katerih da 82 odstotkov mladih v Sloveniji podpira Jek 2, zato se jim zdi pomembno, da se njihov glas upošteva. “Projekt Jek 2 je medgeneracijski projekt. Mladi bomo z njim živeli najdlje,” so zapisali in dodali, da mlajše generacije računajo na ta vir, ki bo zagotavljal “energetsko varnost, nova in kvalitetna delovna mesta ter krepitev znanosti”.

Pravijo, da se želijo postaviti na svoje noge in s svojim delom prispevati k boljši prihodnosti, od političnega vodstva pa zahtevajo, da se do projekta jasno opredeli, ga podpre in pospeši.

JEK 2
Foto: BOBO

Ne pristajajo na “ekskluzivnost določenih mladinskih skupin, ki ne predstavljajo večinskega stališča mladih, in nestrokovnih nevladnih organizacij”. Zahtevajo, da se jih enakopravno vključi v javno razpravo in pripravo dolgoročnih energetskih strateških dokumentov, ter želijo, da se upošteva stroko, ne samo nasprotnikov projekta.

“Zavračamo enoumje določenih nevladnih organizacij, ki nasprotujejo napredku in ne ponujajo nobenih izvedljivih alternativnih rešitev. S takšnim pristopom ne samo da zavirajo napredek, ampak nas silijo v odrast, energetsko revščino in družbeno paralizo brez ključnih odločitev,” so zapisali.

Podpirajo vse pozitivne odločitve, resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in strokovno javno razpravo. “Odločitev o izvedbi JEK2 mora biti v prvi vrsti odločitev stroke. Ponavljanje referendumov je nesprejemljivo zavlačevanje in postavljanje dodatnih ovir družbenemu napredku,” so še navedli v stališču, pod katerega so se podpisali predsednik študentskega sveta Univerze v Ljubljani in študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Nejc Tacer, podpredsednik študentskega sveta Univerze v Ljubljani in predsednik študentskega sveta Fakultete za strojništvo Matija Špegel ter predsednik študentskega sveta Fakultete za elektrotehniko Jaka Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje